Concept kerntemperatuur-meting lichaam

Meetsysteem in de vorm van slikbare capsule


Beschrijving

In Nederland en internationaal is er veel (media-)aandacht voor hitte gerelateerde gezondheidsproblemen tijdens lichamelijke inspanning. Grote sportevenementen zoals een marathon, triatlon of wielerwedstrijden hebben te kampen met bovenmatige uitval van deelnemers door hoge kerntemperaturen van het lichaam. Ook bij inspanning in hete werkomstandigheden kan de kerntemperatuur van het lichaam hoog oplopen en tot gezondheidsschade leiden.

Gevolgen oververhitting
Wanneer de kerntemperatuur boven de 40°C stijgt wordt er van oververhitting of hyperthermie gesproken. Een dergelijke situatie kan bedreigend zijn voor de gezondheid van een sporter. Oververhitting kan leiden tot een hitteberoerte; daarbij wordt hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid gevolgd door onwel worden en vervolgens spierafbraak, coma, meervoudig orgaan falen of zelfs overlijden. Er is hier dus sprake van een groot maatschappelijk risico. De kerntemperatuur kan bij mensen op verschillende manieren gemeten worden. Temperatuurmetingen rectaal of in de slokdarm zijn beperkt tot gebruik in een laboratorium of ziekenhuisomgeving en kunnen niet gebruikt worden tijdens lichamelijke inspanningen in het veld.

Het product
Het bedrijf heeft een meetsysteem ontwikkeld in de vorm van een slikbare capsule (ook wel pil genoemd). Inmiddels is er een 3e generatie prototypes van het kerntemperatuurmeetsysteem voorhanden en worden deze capsules in verschillende fysiologie en sportmedische onderzoeken toegepast. Onderzoek heeft aangetoond dat het meten van de kerntemperatuur met een slikbare capsule gebruiksvriendelijk en comfortabel, maar ook betrouwbaarder en nauwkeuriger zijn dan alternatieve meetmethoden.

De markt
De markt voor dit unieke kerntemperatuurmeetsysteem is groot en grote belangstelling hiervoor vinden we in de fysiologie research, (top)sport, werkomstandigheden (ARBO), medische praktijk en veterinaire toepassingen. Om aan de marktvraag te kunnen voldoen moet er een finaal designproces worden doorlopen om van het prototype een commercieel aantrekkelijk product te maken en een procedure worden doorlopen voor de CE en FDA-toelating. Dit traject zal ongeveer een anderhalf jaar in beslag nemen voordat de eerste omzet gerealiseerd wordt.

Prognose
Daarna zal de omzet snel groeien en een break-even situatie zal binnen 2 jaar bereikt worden. De huidige bescheiden verwachting is een omzet van ruim 5 miljoen euro binnen 5 jaar na marktintroductie van het kerntemperatuur meetsysteem met een EDITDA-marge van minimaal 25%.

Aantal Fte

2-5

Regio

Midden Nederland

Sector

Gezondheidszorg & farmacie, Participatie

Type Klanten

B2B

Rechtsvorm

B.V.

Profielnummer

#29319

Brookz 500

Schrijf je nu (gratis) in voor de Brookz 500 en ontvang begin december deze dubbeldikke jaargids in je brievenbus!

Schrijf je in!