Leverancier/installateur zonnepanelen en LED-installaties

Voornamelijk gericht op B2B en een orderportefeuille van €1 mln
Zeer gezonde leverancier en installateur van projecten in zonnepanelen en LED-installaties. Neem contact op via Brookz
OMZET

€ 1.000.000

EBITDA

Op aanvraag

AANTAL FTE

2-5

REGIO

West Nederland

SECTOR

Bouw & installatietechniek
Groothandel

TYPE KLANTEN

B2B en B2C

PROFIELNUMMER

#29971

RECHTSVORM

B.V.

Beschrijving

Een gezonde leverancier en installateur van projecten in zonnepanelen en LED-installaties. Het bedrijf bestaat 7 jaar en is altijd winstgevend geweest en heeft de laatste jaren komende van €6 miljoen pure groothandelsomzet gekozen voor flexibiliteit en een lager risicoprofiel met gezondere marges.

Projecten
Terugkerende zonnepanelenproject-opdrachtgevers uit de nieuwbouw en meer dan 100 afgeronde LED-installaties plus wederkerende servicecontracten.

Zakelijke klanten
Het bedrijf is huisleverancier en adviseur bij een aantal middelgrote aannemers voor nieuwbouw zonnepaneelprojecten. Hierbij wordt gewerkt aan 3 tot 5 grote nieuwbouwprojecten van 60 of meer woningen per jaar. In sommige gevallen ook met gecombineerde PV-PT panelen.

Particuliere klanten
Daarnaast worden ook installaties bij particulieren uitgevoerd. Dit gebeurt alleen als er genoeg marge is en wanneer het bedrijf de kwaliteit en service kunnen bieden plus enkele SDE-projecten. De meeste particulieren worden door mond-op-mond-reclame gevonden.

B2B-projecten
Met betrekking tot LED-installatie werkt het bedrijf louter aan B2B-projecten met projectomvang van €5k tot €40k. Ze presenteren zich als lichtadviseurs met metingen en advies op basis van DIALUX-overzichten.

Productie
Al de lampen met hun karakteristieken staan in een database. Het bedrijf laat de eigen producten maken in China en kopen het overige in bij bekende lokale leveranciers.

Opdrachgevers
Bij 5 grote opdrachtgevers heeft het bedrijf doorlopende servicecontracten hetgeen een wederkerende inkomensstroom genereert. Zowel bij aannemers als particulieren kunnen wij eenvoudig meer omzet genereren indien gewenst. De vraag naar zonne-energie is komende jaren enorm.

Digitalisatie
Met name voor het bereiken van meer LED klanten is het bedrijf bezig met digitaliseren van de acquisitie en verhogen van de turnover ratio in het B2C-segment voor LED projecten zonder dat we extra personeel nodig hebben voor het backoffice.

Webshop
We hebben tijden een LED-webshop gehad en verkoop via Bol.com/Amazon geprobeerd, maar zijn hier op teruggekomen door de enorme concurrentie en grilligheid van de internetklanten. De webshop kan indien gewenst eenvoudig gereactiveerd worden.

Reden verkoop
Huidige eigenaar is 65 jaar en wil het bedrijf verkopen. Bij voorkeur aan een strategische partner die extra omzet uit andere regio's bijdraagt en zorg kan dragen voor lokale uitvoering.

Referenties
Het bedrijf als merk heeft een reputatie en uitgebreide referenties waardoor verdere groei kan worden waargemaakt.

Personeel
Het personeelsbestand bestaat uit een vaste kern met daaromheen de flexibiliteit van een kring met erkende ZZP-installateurs.

Voorraad
In de voorraden is gesaneerd tot het hoogst noodzakelijke om risico en kapitaalbeslag te verminderen. Huidige voorraad zijn louter courante of reeds gereserveerde goederen.

Overdraagbare onderneming
Hiermee heeft de eigenaar voorgesorteerd op een overname en is het bedrijf zonder veel vaste lasten eenvoudiger over te dragen aan een opvolger die vanuit een gevestigde basis met een goede reputatie zijn eigen koers kan zoeken in de veelbelovende wereld van verduurzaming. Uitbreiding van service met PT panelen, warmtepompen en smart LED is voor de hand liggend. In 2020 is een campagne ingezet voor complete digitalisering van het acquisitie traject tot order.

Database
Het bedrijf faciliteert een groeiende database van 2.000 bekende bedrijven met interesse in installaties door middel van wekelijkse mailing en nieuwsbrieven. De huidige orderportefeuille is €1 miljoen en deze kan eenvoudig verder uitgebouwd worden met ondersteuning van huidige eigenaar, die echter pas op de plaats maakt vanwege aanstaande pensionering.

Terugkerende omzet
Er is een strategische keuze gemaakt voor omzet van terugkerende opdrachtgevers voor zonnepanelen met gezonde marge. De marge op LED is hoger dan die op zonnepanelen. Daarbij is het kapitaalbeslag van LED-projecten met een gemiddelde omzet van €5.000 tot €10.000 per project en het debiteurenrisico bij LED projecten veel geringer. Door geen lampen, maar licht met advies te verkopen biedt de onderneming oplossingen en verbeteringen aan.

Profiel koper
Het bedrijf is interessant voor een strategische koper die een eigen activiteit met het bedrijf samenvoegt. Bij voorkeur uit de duurzame sector. Het bedrijf is ook interessant voor een enthousiaste ondernemer die de mogelijkheden van verdere digitalisering en moderne e-commerce doorziet en kan operationaliseren. De koper koopt een bedrijf met een goede reputatie, gevulde orderportefeuille en goed groeipotentieel.

Vraagprijs:
Na aftrek van de management fee van €100.000 voor de eigenaar is in 2020 een Ebitda van € 53.000 gerealiseerd. De omzet is lager vanwege het coronajaar en zal door het goede potentieel bij opdrachtgevers daarna direct met 50-100% op veren. In het verleden heeft het bedrijf een crowdfunding van €250.000 gerealiseerd met relatief groot gemak. Dat kan herhaald worden. De vraagprijs is marktconform, de financierbaarheid is goed en het risico gering.

Transactievorm en aangeboden belang
Verkoper wil 100% van zijn aandelen overdragen en is bereid in een nader overeen te komen periode zijn opvolger te begeleiden.

Bedrijf verkopen?

Plaats dan nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!