Bedrijf kopen begint bij 'nee'

Maarten van Dijk, BDO Corporate Finance | November 7, 2014

Een veel gehoorde uitspraak is dat verkopen begint bij nee. Toch hebben wij recent ervaren dat ook kopen kan beginnen met nee. Eén van onze relaties was geïnformeerd over de beoogde verkoop van een onderneming.

De betreffende onderneming was onderdeel van een grotere onderneming, doch om moverende redenen werd alleen een bepaald onderdeel aangeboden.

Toekomstpotentieel

Onze relatie zag potentieel in de aangeboden onderneming, maar zag ook een aantal aandachtspunten. Samen met ons is een nadere analyse uitgevoerd van de onderneming. Hieruit bleek onder meer dat het separeren van het betreffende onderdeel en het daarna zelfstandig continueren van de bedrijfsvoering wel eens veel lastiger zou kunnen blijken te zijn dan initieel werd voorgespiegeld. Daarentegen werden onze opdrachtgever en wij steeds enthousiaster over de toekomstige mogelijkheden voor de gehele onderneming. Zoals gezegd werd dit echter niet te koop aangeboden.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Persoonlijke match

Het doel was duidelijk: verkoper moest ervan overtuigd worden dat het verkopen van de gehele onderneming veel meer voordelen gaf dan slechts het verkopen van het onderdeel. We arrangeerden een bespreking met verkoper en zijn adviseurs om te praten over de te koop aangeboden onderneming.

Dat wij wilden spreken over meer, bleek pas tijdens de bijeenkomst toen wij een gedegen en onderbouwd verhaal met betrekking tot de gehele onderneming aan hen presenteerden. Wij vingen bot na deze eerste poging. Alras werd duidelijk dat ook kopen kan beginnen bij 'nee'. Het zaadje was geplant en op basis van overtuigende argumentatie en de persoonlijke match tussen koper en verkoper is de initiële 'nee' in latere fase toch een 'ja' geworden. Met als eindresultaat een transactie die recentelijk naar volle tevredenheid van alle betrokkenen is afgerond.

Maarten van Dijk, BDO Corporate Finance

Maarten van Dijk is partner bij BDO Corporate Finance. Sindsdien heeft hij ruime ervaring opgedaan met diverse koop- en verkoop transacties, management buy-outs en waardebepalingen in verschillende segmenten.

 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse