Bedrijfsovername van een groothandel

Redactie team, Brookz | December 23, 2013

Bart Jan Wijsman was algemeen directeur van New York Pizza, maar besloot na dertien jaar zijn minderheidsbelang te verkopen om zich volledig te richten op het overnemen van een bedrijf. Na ruim twee jaar zoeken vond hij groothandel Egro.

 

Op de werkbank liggen honderd geplukte eenden gestapeld. Bart Jan Wijsman, de trotse nieuwe eigenaar van Egro, groothandel en productiebedrijf voor vis, vlees, wild en gevogelte, laat een foto zien op zijn smartphone. ‘Die heb ik in alle vroegte vanochtend helpen plukken’, grijnst Wijsman. In zekere zin is de bedrijfsovername van Egro door Wijsman even vers als de producten die zijn bedrijf levert aan de klant. ‘Dit is de vierde dag dat ik aan de slag ben. En om echt feeling te krijgen met het bedrijf, de mensen en de spullen die we leveren, werk ik vanaf half zes in de ochtend mee. Dan gaan bestellingen, waaronder vandaag vers gerookte kip, de deur uit. Na tien uur richt ik me op acquisitie, de boekhouding, de strategie en andere zaken die van het bedrijf voor belang zijn.’

 

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Bedrijven te koop

Wijsman werkte dertien jaar bij New York Pizza, waar hij in 1998 werd binnengehaald als directeur om groei en beheersing te brengen. ‘In het begin was het alsof je door een stofwolk op een bouwplaats liep omdat er zoveel gebeurde. Maar op een zeker moment miste ik het ondernemerschap, het met de voeten in de klei staan’, zegt Wijsman. In 2011 deed hij zijn minderheidsbelang van de hand en tijdens een lange vakantie met het gezin vormde hij zich gedachten over hoe hij zijn drang naar eigen ondernemerschap kon invullen.

 

Na een korte tussenstop bij De Bazaar in Beverwijk, waar hij commercieel directeur was, en wat ‘losse klusjes’ deed zoals hij dat zelf omschrijft, ging Wijsman in maart van dit jaar serieus verder met zijn zoektocht naar bedrijven te koop. Hij liep Jasper ter Braak van BDO Corporate Finance tegen het lijf en samen met hem bekeek hij potentiële bedrijven.

 

Uiteindelijk werd Wijsman getriggerd toen hij hoorde over Egro. ‘Ik was in Thailand, maar dit bedrijf bleef kleven.’ Tegen de verkopende ondernemer (bijgestaan door Company Brokers) zei Wijsman direct dat hij alles wilde weten en dat hij mee wilde lopen in het bedrijf. ‘Dat heb ik geleerd uit mijn tijd bij New York Pizza. Daar lieten we potentiële franchisenemers twee weken meedraaien. Meestal kwamen ze daarna niet meer terug.’ Met Jan de Groot, de oud-eigenaar van Egro en ‘een fenomeen in vers, in het bijzonder wild’ kon Wijsman het gelijk goed vinden. Toen hij het vertrouwen van De Groot, die op dat moment 77 was en zijn bedrijf wilde verkopen om het rustiger aan te doen, definitief had gewonnen, was de deal eigenlijk al rond.

Bedrijfsovername

Wijsman besloot zelf de due diligence te doen en de activa en de passiva door te lopen. Al snel kreeg hij een indruk van wat het bedrijf van De Groot waard was en deed hem een bod. Met hulp van een bevriende accountant met wie hij kon sparren, is dit goed gelukt. Het feit dat Wijsman zelf de boeken doorgespit heeft, maakt dat hij nu na de bedrijfsovername een vliegende start heeft. ‘Natuurlijk ben ik geen poelier zoals De Groot, maar ik heb elk product dat we leveren inmiddels in mijn handen gehad.’

 

Wijsman ziet genoeg mogelijkheden om het goed lopende bedrijf verder te verbeteren. De komende jaren wil hij er honderd procent zijn tanden in kan zetten, om de onderneming verder uit te bouwen. Het ondernemersgevoel is in ieder geval terug bij Wijsman en dat probeert hij ook over te brengen op de stakeholders van Egro. ’Ik luister, kijk en voel vooral. Zo kom ik erachter wat beter kan, zodat we de verwachtingen kunnen overtreffen. Want uiteindelijk gaat het om dienstbaarheid.’

 

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld* 
 

 

Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse