Buy and build als ambitieuze groeistrategie

Redactie team, Brookz | June 6, 2016

Jordy Kool is CEO en mede-eigenaar van Infotheek, leverancier van ICT-apparatuur. Onlangs nam de Zweedse investeerder Altor een aanmerkelijk belang in zijn bedrijf. Samen met Altor gaat Kool werken aan een ambitieuze groeistrategie waarbij autonome groei en meerdere bedrijfsovernames moeten leiden tot een omzet van 1 miljard euro in 2020.

Jordy Kool (41) is wat je noemt een selfmade man. De ex-marinier en voormalig sportinstructeur klom via verschillende sales-, management- en directie - functies bij o.a. KPN, UPC, Hewlett-Packard en Reed Elsevier uiteindelijk op naar de directie van Infotheek, leverancier van ICT apparatuur. In eerste instantie als chief commercial officer, daarna als chief operations officer en sinds 2013 als bestuursvoorzitter.

Kool heeft zich vanaf het begin als aandeelhouder ingekocht. Daardoor is ook het contact ontstaan met corporate finance kantoor Hogehouck uit Den Haag. Kool: ‘Het begon bij mijn management buy-in waarbij Hogenhouck aan de andere kant van de tafel zat om de verkopende partij te adviseren. Daarna hebben ze mij bijgestaan met verschillende overnames en zijn ze continu bezig de markt te verkennen op zoek naar interessante partijen voor ons.’

Buy and build

Het in Leiden gevestigde Infotheek is vooral bekend als leverancier van nieuwe en refurbished pc’s, laptops, servers en smartphones. Voor die laatste producten maakt een gespecialiseerde herstelafdeling van tachtig man de apparatuur weer zo goed als nieuw. Daarnaast verhuurt Infotheek ICT-apparatuur voor grote evenementen, waaronder de Olympische Spelen, de Tour de France en de Duitse verkiezingen.

Het bedrijf is inmiddels actief in elf Europese landen en de afgelopen jaren hard gegroeid: vanaf 2009 is de omzet verzesvoudigd van 55 miljoen naar 317 miljoen omzet; dit wordt behaald met ruim 500 medewerkers op de loonlijst. Vorig jaar zomer had Kool met zijn managementteam en Raad van Commissarissen een aantal strategische sessies. Kool: ‘Onze omzet groeit nog steeds, maar de marges staan behoorlijk onder druk. Daarnaast zijn we als bedrijf bezig met een transitie van handel naar dienstverlening.

Daarbij gaat branding een steeds belangrijkere rol spelen.’ Kool kwam tot de conclusie dat Infotheek een sterke partner nodig zouden hebben om al zijn ambities waar te kunnen maken. Enerzijds om de groeiende behoefte aan werkkapitaal te kunnen financieren, anderzijds om ook de middelen te hebben om andere bedrijven over te kunnen nemen.

Zelf een bedrijf overnemen? Bekijk hier alle bedrijven te koop op Brookz

Dit alles om mee te kunnen gaan in de Europese consolidatieslag. Kool: ‘Er zullen uiteindelijk een beperkt aantal grote Nederlandse en Europese spelers overblijven. Daar willen wij in ieder geval bij horen.’ In het najaar van 2015 werden vele gesprekken gevoerd met een aantal strategische partners en private equity partijen uit London, de VS en Canada.

Bijna was er een deal met een grote Amerikaanse strategische partij, maar die kreeg zelf interne problemen en moest de zaak op het laatste moment afblazen. December 2015 kwam Altor Equity Partners voor het eerst in beeld. Deze Zweedse investeerder was in Nederland eerder actief met een deelneming in Meyn, producent van kippenslachtlijnen uit Oostzaan. Kool: ‘Vanaf het eerste gesprek was er een klik. Altor heeft veel kennis en ervaring met buy and build in onze sector, o.a. met de Zweedse branchegenoot Dustin, die ze in 2014 naar de beurs hebben gebracht. Daarnaast is het gewoon een solide club die ook de middelen heeft om ons bij staan in onze groeistrategie.’

Europese speler

Deze groeistrategie moet er de komende jaren toe leiden dat de omzet van Infotheek gaat verdrievoudigen naar 1 miljard euro. Dat zal deels op eigen kracht maar vooral ook met behulp van een aantal overnames moeten worden gerealiseerd. Infotheek wil daarmee een leidende speler in Europa worden om van daaruit wellicht de stap te maken naar een ander continent. Amerika?

Kool: ‘Ik zie daar heel veel mogelijkheden voor ons, vooral omdat het één grote markt is waar we snel met ons business model zouden kunnen infiltreren. Maar dat is nu nog even een brug te ver, de focus ligt de komende drie jaar op Europa. Daarna zien we wel weer verder. Aan ambities in ieder geval geen gebrek.’

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse