Rutger Groenewegen, euroMerger Holland | February 22, 2017

Het succesvol overnemen van een bedrijf in het buitenland vereist een plan en het inschakelen van de juiste adviseurs. Nederlanders zijn van oudsher handelaren en deinzen er sinds de Gouden Eeuw niet voor terug de hele wereld af te struinen om zaken te doen.

Toch staan de kranten vol van mislukte avonturen van grote Nederlandse ondernemingen in het buitenland. Achmea schrijft € 93 miljoen af op Turkse dochter. In het verleden zagen we ook dat miljarden verslindende overnames in Europa door bijvoorbeeld KPN en Ahold in Amerika mislukken. Fusies en overnames in het MKB worden slechts beperkt genoemd in de media, terwijl we ook juist daar een verdere internationalisering terugzien. Handeldrijven dicht bij huis is wel iets anders dan een onderneming op afstand bedrijven. Hoe pak je een zogenoemde crossborder fusie of overname nu aan?

Problemen vroegtijdig tackelen

Om in het buitenland een onderneming succesvol over te nemen, begint het met een plan en het benaderen van de juiste adviseurs. In de eerste plaats zal er een goede schets van het type onderneming, de gewenste omvang en de geografische ligging gemaakt moeten worden. Vanuit het netwerk van ondernemers zijn dergelijke contacten soms al gelegd en heeft er al een verkennend gesprek plaatsgevonden. Ook in zo’n geval is het van levensbelang zo snel als mogelijk de juiste adviseurs aan tafel te krijgen. Immers culturele, taalkundige en allerlei fiscale verschillen zal je in een vroeg stadium moeten ‘tackelen’. Nog afgezien van de juridische verschillen in overeenkomsten en naar welke rechtssysteem een transactie wordt uitgevoerd. Is er geen match, dan is het beter om het traject ter voorkoming van emotionele, financiële of imagoschade voortijdig af te breken en uw plannen bij te stellen. Pas wanneer ‘de seinen weer op groen staan’ gaan we een volgende fase in.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


V.O.C. mentaliteit

Vanuit het internationale netwerk van euroMerger, waarbij wij actief zijn in 14 landen, zien wij dat tijdige afstemming tussen de adviseurs en snelle en open communicatielijnen de kans op een succesvolle transactie aanmerkelijk vergroten. ‘Doing business outside The Netherlands’ kan nog steeds met een V.O.C. mentaliteit, maar zorg ervoor dat niet alleen handel wordt gedreven! Veel buitenlandse avonturen sneuvelen, doordat de ’deal driven’ Hollander vergeet culturele bruggen te slaan en te veel betaalt voor de overgenomen onderneming. Bovendien betekent een mislukte transactie dat er vaak een hoop energie, geld en imago verloren gaat.

Valkuilen

Een crossborder adviseur kan de noodzakelijke bruggen slaan en is gedurende het gehele proces van toegevoegde waarde door op het juiste moment de juiste adviseur aan tafel te krijgen. Het stelt u als ondernemer in staat om weg te blijven van valkuilen en gegarandeerd succesvol de gewenste transactie kunt realiseren.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Rutger Groenewegen, euroMerger Holland

Rutger Groenewegen is senior adviseur bij euroMerger Holland. De afgelopen jaren heeft hij zich beziggehouden met nationale en internationale overname- en waarderingsvraagstukken, in verschillende branches in zowel het groot- als middenbedrijf.

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld*