Robin Horstman, First Legal | February 18, 2016

De mislukte doorstart van V&D biedt partijen die een activa/passiva transactie overwegen een interessante les. Overnames kennen grofweg 2 vormen: aandelentransacties en activa/passiva transacties.

Een aandelenoverdracht is relatief eenvoudig: alle activa en passiva die in de vennootschap zitten, gaan vanzelf mee over. Dat is gelijk ook het gevaar, want ook de passiva die de koper niet ziet of niet kent (zoals claims), gaan over. Daarom is een boekenonderzoek zo belangrijk en zijn garanties en vrijwaringen nodig.

Een activa/passiva transactie is anders. Alleen die activa en passiva worden overgedragen die genoemd zijn in het overnamecontract. Dat heeft belangrijke voordelen. Zo kan de koper cherry picken en bijvoorbeeld schulden of specifieke risico’s buiten de transactie houden. Ook gaan er geen onbekende of onzichtbare risico’s mee over, zoals bij de aandelentransactie wel gebeurt. Het risico is dus kleiner.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Nadeel activa/passiva

Een belangrijk nadeel van een activa/passiva transactie is dat de eigendom van alle activa en passiva apart moet worden overgedragen en dat die overdracht per actief/passief verschilt. Voor de meeste activa is de overdracht eenvoudig, maar bijvoorbeeld voor IE rechten is dat al lastiger. De grootste uitdaging zit vaak in de overdracht van contracten. Daarvoor is namelijk de medewerking nodig van de contractspartij (een klant, leverancier of verhuurder), die dit kan aangrijpen om het contract te heronderhandelen.

Dit speelde ook bij de mislukte doorstart van V&D. Een doorstart uit een faillissement is per definitie een activa transactie. De schulden moeten immers achterblijven. Om de warenhuizen te kunnen verkopen, moesten de curatoren van V&D en de beoogde koper met alle verhuurders om tafel en overeenstemming over de huurovereenkomsten bereiken. Dat is bij zoveel partijen niet eenvoudig, zeker niet onder grote tijdsdruk.

Interessante les

Voor kopers en verkopers die een activa/passiva transactie overwegen, is dit een interessante les. Maak vooraf een inschatting van welke partijen de medewerking of goedkeuring nodig is. Benader ze tijdig voor de closing of neem dit als opschortende voorwaarde op. Houdt er rekening mee dat partijen mogelijk niet meewerken of aanvullende voorwaarden kunnen stellen. Een goede regeling hierover in het overnamecontract zal teleurstellingen voorkomen.

Zijn er veel partijen die toestemming moeten geven of worden problemen voorzien? Dan kan een aandelentransactie wellicht uitkomst bieden.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Robin Horstman, First Legal

Robin Horstman is partner en oprichter van First Legal, een nieuw concept in de advocatuur. First Legal werkt uitsluitend met ervaren specialisten. Robin Horstman houdt van het ondernemerschap en denkt vooral in kansen en mogelijkheden.

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld*