De ondernemersdroom van Stephan Snijders

Redactie team, Brookz | April 11, 2017

Stephan Snijders had een ondernemersdroom, maar miste het gouden idee om zelf te starten. Na vijftien jaar internationaal bedrijfsleven had hij voldoende ervaring en geld om een bedrijf over te nemen. Sinds kort is hij de trotse eigenaar van Van Uden Kaarsen uit Schijndel.

Voor Stephan Snijders (37) was één ding van jongs af aan duidelijk: ooit zou hij een eigen bedrijf gaan leiden. Toch besloot hij na zijn studie aan Nyenrode en Tias Tilburg eerst bij het grote bedrijfsleven aan de slag te gaan. In eerste instantie bij CSM Biochemicals en later als business controller bij FrieslandCampina. In die laatste baan mocht hij ook een tijdje meerdere fabrieken aansturen – en dat smaakte naar meer. Snijders: ‘Het was precies wat ik wilde: het leiden van een productiebedrijf.

Ik kreeg ook veel vrijheid om aan de knoppen zitten, maar uiteindelijk blijf je toch een ondernemer in loondienst.’ Het was voor Snijders wel de trigger voor een volgende stap; hij besloot zijn baan op te zeggen en verder te gaan als interim manager. Snijders: ‘Ik miste op dat moment het gouden idee en had ook geen geld om een bedrijf over te nemen. Door mij een aantal jaren te verhuren als interimmanager, heb ik bij veel bedrijven in de keuken gekeken en ondertussen wat geld opzij kunnen leggen.’

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Ervaring is essentieel

Twee jaar geleden meldde Snijders zich bij Marktlink en gaf de overnameadviseur de opdracht om voor hem uit te kijken naar een productiebedrijf dat zocht naar bedrijfsopvolging. Snijders sprak gedurende twee jaar met verschillende ondernemers die hun bedrijf wilde verkopen, een enkele keer kwam het zelfs tot een bieding, maar het ketste om verschillende reden elke keer weer af. Snijders: ‘Te hoge vraagprijs, geen klik met de ondernemer, onvoldoende groeipotentieel. Het is ook belangrijk om ervaring op te doen in dit soort processen. Je moet eerst een aantal bedrijven hebben gezien voordat je er zeker van bent dat je de juiste gevonden hebt.’ Dat juiste bedrijf bleek voor Snijders uiteindelijk de kaarsenfabriek Van Uden Kaarsen uit Schijndel te zijn. Het bedrijf was in 1985 opgezet door Jos van Uden en zijn vrouw en was in de eerste jaren vooral gericht op de productie van kaarsen voor de kerkelijke markt. Na het overlijden van Van Uden senior in 2002 kwam het bedrijf in handen van zoons Roan en Maurice.

De broers bouwden de afgelopen jaren het bedrijf uit tot een gestroomlijnd productiebedrijf met 15 medewerkers, dat inmiddels met het eigen merk ‘Q-Lights®’ ook een begrip is in de horecabranche. Hoewel er genoeg mogelijkheden zijn voor het bedrijf, gaven de broers zelf aan toe te zijn aan nieuwe uitdagingen. De broers Van Uden en Snijders raakten oktober 2016 voor het eerst met elkaar in gesprek en 3,5 maand later zaten ze bij de notaris. Snijders: ‘Door mijn ervaring wist ik dat Van Uden het bedrijf was dat ik zocht. Er waren meer kapers op de kust, maar ik kon snel handelen, dat gaf vertrouwen. Bovendien was er een goede klik met de beide broers, blijft de naam ‘Van Uden Kaarsen’ bestaan en is er continuïteit voor het personeel. Dat waren essentiële punten voor de verkopers.’

Groeimogelijkheden

Snijders komt binnen in een goed geolied bedrijf. Toch blijven de verkopende broers de eerste periode nauw betrokken bij het bedrijf om tot een goede bedrijfsoverdracht te komen. Volgens Snijders liggen er voor Van Uden Kaarsen nog genoeg groeimogelijkheden, te beginnen in Nederland. Snijders: ‘De interne processen zijn inmiddels goed geprofessionaliseerd, het bedrijf is klaar om de volgende stap te maken. Daarbij kijken we hoe we de positie van Van Uden Kaarsen in de horeca verder kunnen laten groeien en of we de producten kunnen vernieuwen of introduceren in aanpalende markten als retail en giftshops. Het uiteindelijk doel is dat we Van Uden Kaarsen laten groeien naar een allround internationale speler in de business to business-markt voor kaarsen. Daar kunnen we voorlopig wel even mee vooruit’.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld*