De verwarring van de multiple-methodiek

Redactie team, Brookz | September 12, 2014

Meer dan andere jaren worden wij momenteel gevraagd om een koop- of verkoopproces te begeleiden waarbij partijen reeds met elkaar in gesprek zijn. In sommige gevallen is er ook al gefilosofeerd over de prijs. Wanneer wij over de tot stand gekomen prijs doorvragen, merken wij dat een bieding meestal onduidelijk is.

Misverstanden hieromtrent kunnen een grote impact hebben op de wederzijdse verwachtingen, het onderlinge vertrouwen tussen partijen en het uiteindelijke overnameproces.

Multiples-methode

Veelal komen wij in deze trajecten prijsindicaties tegen die worden weergegeven in de vorm van multiples. Niet direct de meest zuivere manier van een waardebepaling (aangezien niet naar toekomstige kasstromen gekeken wordt), wel een makkelijke methode die vaak voor iedereen duidelijk is. Deze methodiek lijkt immers eenvoudig: de afgegeven multiple vermenigvuldig je met het winstniveau van de onderneming om zodoende tot een prijs te komen. Maar is dit allemaal wel zo duidelijk?

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 


Verwarringen

Een van de meest gebruikelijke verwarringen is het feit dat een koper of verkoper alleen de multiple noemt en niet het bijbehorende winstniveau. Is de multiple toepasbaar op de omzet, EBITDA, EBIT of het netto resultaat? U raadt het al: de uitkomst van deze rekensom heeft behoorlijke implicaties!

Het is essentieel om te weten of een multiple analyse leidt tot een ondernemingswaarde ('cash-and-debt-free') of een aandelenwaarde. Twee definities die bij veel ondernemers niet direct bekend zijn. Het verschil tussen beide waardes betreft de netto schuldpositie van de onderneming (en / of de niet bedrijfsgebonden activa). Voor ondernemingen met een forse schuld (of cash) positie kan deze verwarring tot groot onbegrip en frustraties leiden.

Zo wil een verkoper weten wat hij uiteindelijk in cash overhoudt: de aandelenprijs. De perceptie (en bereidwilligheid) van verkoper veranderd uiteraard enorm als hij gedurende het proces denkt een prijs van € 2,5 miljoen te ontvangen, terwijl hij er tijdens het traject achter komt dat hij door een netto schuldpositie van € 1,5 miljoen slechts € 1,0 miljoen overhoudt aan de deal. Dat had hij waarschijnlijk liever aan het begin van het traject willen weten.

Vertrouwen

Vertrouwen is in overnametrajecten veelal de sleutel tot succes. Bovenstaande misverstanden leiden er vaak toe dat een deal forse vertragingen oploopt, of zelfs wordt afgebroken. Onderhandelingen horen uiteraard bij dergelijke processen, maar wees wel helder in de communicatie. Maak derhalve duidelijke afspraken en spreek verwachtingen helder uit. Dit voorkomt onnodig tijdverlies en hogere kosten en leidt veelal tot een beter onderling vertrouwen en daarmee een grotere kans van slagen van de deal.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse