Ekoplaza-ceo wilde Marqt helemaal (nog) niet kopen

Redactie team, Brookz | February 3, 2020

Inmiddels is de strategische overname van Marqt door Ekoplaza-moederbedrijf Udea een feit. Maar chief executive officer (ceo) Erik Does wilde het bedrijf in eerste instantie helemaal niet kopen.

Udea, het moederbedrijf van onder andere Ekoplaza, nam eind vorig jaar Marqt over. De strategische koop moet er voor zorgen dat beide bio-supers in de combinatie een verbetering van de concurrentiekracht realiseert. Maar Udea-ceo Erik Does zat eigenlijk nog niet te wachten om Marqt in te lijven. 

Strategische overnames

‘ING heeft ons met een aantal aandeelhouders benaderd’, zegt Does in het februarinummer van HP/De Tijd. ‘Wij hebben toen gezegd: daar zitten we niet op te wachten, kom over een jaar maar eens terug. Maar ze bleven aandringen, dus zijn we toch gaan praten.’

Udea had recent nog de strategische overname van Natudis achter de rug. En ook de fusie met Biofresh zorgde voor de nodige ‘uitdagingen’, waardoor Does wat afwachtend was om nog een overname te doen. 

Inmiddels is Does content met de overname en doorgevoerde synergievoordelen. Zo heeft hij een nieuw kassasysteem en een volledig geautomatiseerd krattenmagazijn in het distributiecentrum doorgevoerd. 

Verplicht aandelen verkopen

Onenigheid tussen oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren en aandeelhouders Triodos, Social Impact Ventures en Annelies van der Vorm zorgde ervoor dat Marqt eind vorig jaar in de etalage stond. De biologische supermarkt sinds de oprichting in 2006 nog nooit zwarte cijfers geschreven. 

Daarom dwong het trio aandeelhouders tot een verplichte verkoop van het bedrijf om onder een nieuwe eigenaar een nieuwe strategie te gaan voeren. Beeren en Bolle hadden vorig jaar zomer afspraken gemaakt over een eventuele verkoop; een onderdeel van die afspraak was dat zij elkaar konden dwingen hun aandelen te verkopen. 

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen