Het belang van een escrow voor de koper

Henk Brat, Vestius Advocaten | March 8, 2013

Een koper van een bedrijf doet er verstandig aan om tijdens de onderhandelingen een escrow te bedingen. Maar wat houdt deze zekerheid, die verstrekt wordt door de verkoper, in?

Bij een bedrijfsovername zal een koper aan de verkoper garanties vragen over de te verkopen onderneming. De koper zal immers verwachten dat belangrijke zaken binnen de onderneming op orde zijn, zoals de activa, de boekhouding, fiscaliteit en personeel. Als de garanties achteraf niet juist blijken te zijn en hier schade uit voortvloeit voor de koper, zal de koper de geleden schade willen verhalen op de verkoper.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Voor koper is het in dat geval van belang dat zij deze schade ook daadwerkelijk kan verhalen op de verkoper. Het is namelijk nog maar de vraag of de verkoper na de verkoop van de onderneming over voldoende middelen beschikt om de schade te betalen. De verkoper, in het geval dit een BV is, kan bijvoorbeeld de koopprijs direct na de bedrijfsoverdracht volledig uitkeren als dividend aan de DGA waardoor de verkoper leeg achterblijft. Om er toch zeker van te zijn dat de koper de schade kan verhalen op de verkoper, zal de koper aan de verkoper vragen zekerheden te verstrekken. Deze zekerheden worden dan voor een bepaalde duur verstrekt, meestal voor een periode van 2 jaar.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Escrow

Er zijn een aantal vormen van zekerheden die verstrekt kunnen worden door de verkoper, zoals persoonlijke aansprakelijkheid van de DGA, een bankgarantie of een vermogens-instandhoudingsverklaring, maar de meest gebruikte is een zogenaamde escrow.

Hoe werkt een escrow? De koper zal bij de bedrijfsovername een gedeelte van de koopprijs storten op een escrowrekening en dus niet uitbetalen aan de verkoper. De escrowrekening wordt meestal beheerd door een notaris die het geld dan voor beide partijen op een aparte rekening heeft staan.

Dit bedrag blijft gedurende een bepaalde periode op deze rekening staan. Als er in die periode geen garantieclaims zijn, zal de notaris het escrow bedrag na de bedrijfsverkoop uitbetalen aan de verkoper. Het bedrag in escrow is immers een gedeelte van de koopprijs dat aan verkoper toekomt. Als er wel garantieclaims zijn, dan zal de notaris het schade bedrag aan de koper uitbetalen als vaststaat dat de garantie claims terecht zijn.

Garantieclaims

Het voordeel van een escrow is dat het geld op een aparte rekening staat en ook in het geval van faillissement van verkoper of koper zekerheid biedt. Een nadeel van een escrow is doorgaans de lage rente die er over wordt vergoed.

Een escrow biedt een koper een verregaande mate van zekerheid dat zij haar schade kan verhalen op de verkoper bij garantieclaims. Het verdient aanbeveling om een goede en duidelijke escrowovereenkomst op te stellen. Zowel de verkoper, de koper als de notaris zijn partij bij de escrowovereenkomst. Van belang is dat met name duidelijk is bepaald wanneer en onder welke voorwaarden het escrowbedrag mag worden uitbetaald door de notaris.

Henk Brat, Vestius Advocaten

Henk Brat is partner bij Vestius Advocaten. Henk richt zich op M&A-trajecten, geschillenbeslechting en (complexe) onderhandelingen binnen ondernemingen. Hij treedt op voor aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en investeerders.

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld* 
 

 

Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse