Let op de voorraadwaardering

Jeroen Brabers, ABN AMRO | May 28, 2015

Wellicht heeft u het als potentiële koper van een MKB bedrijf ook al een keer meegemaakt. De verkoper laat zijn jaarcijfers zien, waaruit blijkt dat de resultaten tegenvallen ten opzichte van de prognose. Met een vette knipoog meldt hij vervolgens dat hier sprake is van 'fiscale cijfers' en dat de daadwerkelijke winst natuurlijk veel hoger is.

Hij legt u vervolgens omstandig uit dat hij met opzet de voorraad te laag heeft gewaardeerd om zo min mogelijk vennootschapsbelasting af te hoeven dragen aan de gehate fiscus.

Rode vlag

Het komt ook voor dat een verkoper geen voorzieningen heeft getroffen voor de slecht verkoopbare voorraad. Of hij kan in het laatste boekjaar zijn voorraadwaarderingssysteem hebben veranderd waardoor de voorraad in waarde stijgt. De boekwinst boekt hij vervolgens als normale brutomarge in plaats van een bijzondere bate waardoor het operationele resultaat sterk lijkt te zijn verbeterd. Vervolgens wordt deze marge als uitgangspunt genomen voor de prognose. U begrijpt dat er dan zeker met een simpele standaard waarderingsformule zoals 5x EBITDA te veel wordt betaald. Een 'red flag' is voor mij vaak een forse stijging van de voorraad bij een lager materiaal gebruik (of hogere brutomarge) en een lagere omzet. Ik zal proberen dit met een eenvoudig voorbeeld te verduidelijken.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan

Voorbeeld

In de MKB praktijk vindt de voorraadwaardering vaak plaats door de ondernemer zelf. Stel de beginvoorraad van Target per 1 januari is 100k en de totale inkoop dat jaar 400k. Wanneer verkoper nu de eindvoorraad per jaar ultimo zelf waardeert op 200k dan moet 'automatisch' de inkoopwaarde 300k zijn geweest. Waardeert hij de eindvoorraad echter op 300k dan is de inkoopwaarde slechts 200k en stijgt dus de winst met 100k. Voor de meer visueel ingestelde lezers onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld voorraadwaardering

Zelf checken

Bij een bedrijfsovername moeten partijen het ook eens worden over de voorraad. De gehanteerde voorraadwaardering zou daarom een essentieel onderdeel moeten vormen van het due diligence onderzoek. Het kan immers heel goed mogelijk zijn dat de verkoper inderdaad de voorraad te laag heeft gewaardeerd om de fiscale winst te drukken. Maar aan de andere kant kunnen het ook sterk verouderde producten zijn waar niemand meer op zit te wachten en die alleen nog tegen dumpprijzen verkocht kunnen worden. Mijn advies is: laat u goed adviseren en ga zelf polshoogte nemen bij het bedrijf, zodat u geen knollen voor citroenen worden verkocht…

Jeroen Brabers, ABN AMRO

Jeroen Brabers is werkzaam als financieringsspecialist grootbedrijf bij ABN AMRO. Hij richt zich op de acquisitie van krediet-gedreven transacties, waarbij de primaire focus ligt op leveraged-, overname- en andere complexe of alternatieve financieringsvormen.

artikel delen