Overnamefinanciering door middel van Crowdfunding

Redactie team, Brookz | April 24, 2018

Wilmod Heating & Systems uit Bleiswijk nam vorig jaar concurrent Kuwatec over. Voor de financiering maakte eigenaar Victor Monster gebruik van crowdfunding. Via Knab Crowdfunding werd binnen een dag een lening van € 300.000 opgehaald. ‘Ik heb er zelfs een paar nieuwe zakelijke contacten aan overgehouden.’

Wilmod Heating & Systems is sinds 2005 actief als handelsonderneming in verwarmingselementen en -patronen en aanverwante systemen. Onderdelen voor onder andere kunststofverwerkende machines worden ingekocht in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, bij leveranciers waarmee leveringscontracten zijn gesloten voor de Benelux. Het bedrijf is sinds 1999 volledig in eigendom van Victor Monster, een ervaren ondernemer en investeerder, die naast Wilmod ook participeert in verschillende andere bedrijven.

  • Deal: Overname Kuwatec
  • Omvang: € 1 miljoen omzet, 2 medewerkers
  • Koper: Wilmod Heating & Systems (Victor Monster)
  • Financiering: Crowdfunding en factoring
  • Adviseur: Knab Crowdfunding powered by Collin
  • Sinds: November 2017

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Synergievoordelen

Wilmod Heating & Systems (€ 2,5 mln omzet, 6 medewerkers) heeft de afgelopen jaren een mooie nichepositie opgebouwd in de markt voor gespecialiseerde verwarmingssystemen. Met een sterke focus op de huidige productgroepen en specialiteiten is Wilmod volgens Monster uniek in de markt. Afgelopen zomer kwam de ambitieuze ondernemer in contact met de eigenaar van Kuwatec, een kleine concurrent uit Waalwijk.

Monster: ‘We kenden elkaar natuurlijk al uit de markt en ik wist dat hij – mede gezien zijn leeftijd – nadacht over de verkoop van zijn bedrijf’. Voor Monster een mooie gelegenheid om met een overname van Kuwatec het productenpakket van Wilmod uit te breiden. Monster: ‘De producten van Kuwatec waren voor Wilmod de ontbrekende puzzelstukjes in ons portfolio. Daarnaast wilde zowel de eigenaar als zijn fulltime meewerkende vrouw er allebei mee stoppen, waardoor we het gehele bedrijf, inclusief de voorraden konden overhevelen naar onze locatie in Bleiswijk. Kortom een overname met directe synergievoordelen waar ik niet lang over na hoefde te denken.’

Binnen een uur volgeschreven

Voor de financiering van de overname had Monster in totaal € 475.000 nodig. Daarvan kon hij € 175.000 via factoring financieren. Voor de overige € 300.000 ging hij in eerste instantie naar zijn huisbankier (ABN AMRO), maar die vond het volgens Monster ‘te klein en niet interessant genoeg.’ Door te googelen kwam Monster er achter dat het mogelijk was om via Knab Crowdfunding het benodigde bedrag voor de bedrijfsovername via crowdfunding op te halen.

Monster: ‘Na een gesprek met een crowdfund coach van Collin en het aanleveren van cijfers werd mijn aanvraag binnen enkele dagen goedgekeurd. Na overeenstemming over de looptijd, rentepercentage, aflossingsschema en provisie voor de bank kreeg ik binnen enkele weken een tijdelijk overbruggingskrediet van € 300.000, verstrekt door Aegon Bank N.V., de moedermaatschappij van Knab. Daarmee kon ik september vorig jaar de overnametransactie rond maken en had ik de aandelen van Kuwatec in bezit.’ Begin november werd met Knab Crowdfunding een reguliere crowdfundcampagne opgezet om het overbruggingskrediet te herfinancieren. Monster: ‘Na een mailactie op de actieve investeerders van Knab, was de lening binnen een dag volgeschreven door 245 investeerders.

Promotie van het bedrijf

De definitieve financiering bestaat uiteindelijk uit een lening van € 300.000 die in 48 maanden lineair moet worden afgelost tegen een rentepercentage van 7,5 procent. Ondanks het feit dat Monster en zijn vrouw een persoonlijk borgstelling hebben moeten afgeven van € 100.000, is hij zeer te spreken over de wijze waarop het gegaan is.

Monster: ‘Naast het feit dat we op deze wijze de overname hebben kunnen financieren, is het ook een mooie promotie van Wilmod geweest. Ik ben zelfs door een aantal mensen benaderd die als mogelijke klant geïnteresseerd zijn in ons bedrijf.’ Maar het belangrijkste voor Monster is dat hij door deze overname met Wilmod een mooie stap heeft kunnen zetten. Monster: ‘Op basis van de huidige ontwikkelingen en deze overname van Kuwatec, zien we de toekomst als marktleider in onze business met vertrouwen tegemoet.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen