Opiniepanel 'Een gedegen IT diligence is een Must'

Redactie team, Brookz | October 16, 2018

Bij overnames is er nog steeds onevenredig veel aandacht voor het klassieke boekenonderzoek, maar wordt er slechts weinig tijd en moeite gestopt in onderzoek naar de IT-systemen van het desbetreffende bedrijf. Daarom deze keer de stelling: 'Een gedegen IT diligence is een Must'

Bedrijfsreputatie

Eens, ondernemingen zijn tegenwoordig zo afhankelijk geworden van ICT en niet alleen binnen hun secundaire bedrijfsprocessen maar ook in toenemende mate binnen geautomatiseerde primaire bedrijfsprocessen. Als je dit bekijkt vanuit een overnamesituatie, is de operationele continuïteit van de betreffende organisatie en bescherming van bedrijfsreputatie (vertrouwelijkheid en integriteit van klantgegevens), beide voor een groot deel afhankelijk geworden van ICT. Zaak dus om de professionaliteit rondom organisatie van ICT-componenten (een evaluatie/ audit van de kwaliteit in ICT beheer en beveiliging), tijdens het DD onderzoek te toetsen door eventuele kwetsbaarheden daarbinnen proactief in kaart te brengen. Daarnaast blijft altijd de mogelijkheid bestaan op een ICT-incident, dus voorbereiding daarop middels maatregelen om de impact ervan te beperken (in preventieve, detectie- en responsmaatregelen), geeft de potentiële investeerder naast inzicht in de financiële cijfers en verwachtingen, ook meer zekerheid over de continuïteit en reputatie (tevens waarde) van de organisatie op korte en middellange termijn.

Alexander den Boer, Van Oers CF
Alexander den Boer
Van Oers Corporate Finance

Te weinig aandacht

Hoewel het belang van IT per bedrijf verschilt kan dit belang tegenwoordig moeilijk onderschat worden. Voor de meeste bedrijven zijn goed werkende IT systemen essentieel. Een niet goed werkend IT systeem – of een systeem dat niet aan de behoeften voldoet - heeft een enorme impact op de efficiency van bedrijfsprocessen en mogelijk zelfs op de continuïteit van de bedrijfsvoering. En daarmee op omzet en bedrijfsresultaat. Het doorgronden van IT systemen en het vaststellen van toekomstige behoeften is voor het doen van de overname daarom van groot belang. Het is daarbij van belang of de IT systemen van het over te nemen bedrijf worden geïntegreerd of dat het zelfstandig blijft opereren. Investeringen in IT systemen zijn over het algemeen kostbaar en hebben hiermee dus significante impact op de toekomstige kasstroom. En daarmee op de waarde van de over te nemen onderneming. Een gefocussed en zorgvuldig IT diligence vooraf leidt tot kostenbesparing achteraf en minder tijd tot realisatie van de synergievoordelen en creëert daardoor waarde. Het aloude adagium gaat hier op: “failing to prepare is preparing to fail.”

Aron de Jong, Mazars
Aron de Jong
Mazars Financial Advisory Services

Niet eenvoudig

Een gedegen IT DD is zeker nodig, maar niet eenvoudig. Een inventarisatie van aanwezige hardware en software, alsmede ouderdom is nog makkelijk. Hiermee wordt al snel duidelijk wanneer er investeringen in IT nodig zijn na overname. Aangezien de meeste IT implementaties in de praktijk voldoen aan de regel van drie (kan 3x minder dan verwacht/verkocht, implementatie duurt 3x langer dan gepland en kost 3x zo veel) is de vereiste vervanging van bestaande IT systemen een duidelijk minpunt en risico voor de koper. Het in een DD beoordelen van de kwaliteit van de software daar waar het om maatwerk gaat is al een stuk complexer en vereist de inzet van gespecialiseerde partijen. Ten slotte het beoordelen of 1. IT systemen de processen optimaal ondersteunen en 2. de aanwezige IT systemen goed worden gebruikt door de medewerkers binnen de organisatie, vereist een uitgebreid onderzoek binnen de organisatie, hetgeen in een DD meestal niet mogelijk is of toegestaan wordt.

Jurgen van Olphen, TransEquity Network
Jurgen van Olphen
TransEquity Network

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld* 
 

 

Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse