Outlook bedrijfsovernamemarkt 2016

Redactie team, Brookz | November 30, 2015

Volgens een recent onderzoek van Ernst & Young blijft de Corporate M&A-markt in 2016 op volle toeren draaien. Ook in het MKB staan door de verwachte economische groei, de lage rente en verruimde financieringsmogelijkheden alle seinen op groen.

December is de maand van het vooruitblikken en dat geldt uiteraard ook voor de bedrijfsovernamemarkt. Wat kunnen we komend jaar verwachten op het gebied van vraag en aanbod van bedrijven, dealvolume en transactieprijzen? Afgaande op de Global Capital Confidence Barometer van Ernst & Young zet de huidige golf van fusies en bedrijfsovernames ook in 2016 door. Op basis van een rondvraag onder meer dan 1.600 topbestuurders van internationaal toonaangevende organisaties in 53 landen, lijkt de wereldwijde M&A-markt in 2015 af te stevenen op een totale dealwaarde vergelijkbaar met of hoger dan die van de recordjaren 2006 en 2007. Voor komend jaar is de verwachting dat de interesse in overnames verder zal toenemen, waarmee 2016 een absoluut recordjaar kan worden.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Uit de EY-Barometer blijkt een zeer positief sentiment op de wereldwijde fusie- en overnamemarkt: meer dan driekwart van de ondervraagde internationale topbestuurders verwacht een verbeterende wereldwijde in de komende 12 maanden. Het sentiment vertaalt zich ook in concrete acties: internationale bedrijven laten een groeiende bereidheid zien om bedrijven over te nemen. Van de internationale bestuurders verwacht 59% met hun bedrijf actief te zijn op de fusie-en overname markt in de komende 12 maanden, tegenover 40% een jaar geleden.

MKB-overnamemarkt

 De activiteiten in de (internationale) M&A markt zijn een belangrijke indicator voor de transacties in het midden- en kleinbedrijf. Afgaande op deze indicator kan ook de MKB-overnamemarkt 2016 met veel vertrouwen tegemoet zien. Voor volgend jaar raamt het Centraal Planbureau (CPB) de vaderlandse groei op 1,75 procent; een halve procentpunt hoger dan voor 2015. Daarnaast doen de banken inmiddels ook weer mee en zijn er tientallen nieuwe financiële partijen toegetreden tot de MKB-markt die de financieringsmogelijkheden aanzienlijk hebben verruimd. Om de mooie bedrijven wordt zelfs al weer flink geconcurreerd.

Uit een eigen onderzoek van Brookz bleek deze zomer al dat ruim driekwart van de overnameadvieskantoren (77%) verwacht dat de overnamemarkt verder zal aantrekken de komende zes maanden. Een korte rondgang langs een aantal grote overname-advieskantoren leert dat de opdrachtenportefeuille de afgelopen maanden met meer dan dertig procent is toegenomen. Volgens Peter Rikhof, directeur van overnameplatform Brookz, hebben zich de afgelopen maanden vooral veel verkopers gemeld en dat zet de markt flink in beweging. ‘De pijplijn is voor de komende maanden goed gevuld. De enige rem op het aantal transacties is de hoge prijsverwachting van veel verkopende ondernemers.’

Waarderingen

De huidige economische omgeving vormt de basis voor de groeiende overnamemarkt, beaamt ook legt Steven Spiekhout, Partner bij EY Transaction Advisory Services, uit: ‘De lage rente zorgt met name in het topsegment voor hogere waarderingen en is een stuwende factor op de huidige markt door de zoektocht naar rendement door private equity partijen. Vooral in Europa zorgt het toegenomen vertrouwen voor het aantrekken van de fusie- en overnamemarkt.’

De huidige Nederlandse markt begint volgens Spiekhout zelfs langzaam tekenen van oververhitting te vertonen; signalen hiervoor zijn hogere waarderingen, een lagere mate van buyer scrutiny, licht geformuleerde koopcontracten, sommige transacties die doorgang vinden zonder gedegen boekenonderzoek en convenantlight financiering. Bovendien is er een groeiende activiteit van buitenlandse partijen. Spiekhout: ‘De afgelopen maanden zien we een toenemende mate van grensoverschrijdende fusie- en overname-activiteit.’

Overnamemarkt

Crossborder deals

De Nederlandse overnamemarkt kan zich dus opmaken voor een toename van buitenlandse interesse. Ook in de MKBmarkt is er sprake van een verdere internationalisering. Deskundigen voorspellen dat ook in 2016 het aantal crossborderdeals zal blijven toenemen, waarbij met name Amerikaanse bedrijven hun pijlen steeds meer lijken te richten op het Europese MKB-segment. Zo werden alleen al de afgelopen maanden bedrijven als SEOshop (e-commerce), TVHG Budget Hotel Group, Leonardo & Co (finance), Tankopslag Koole, Stage Entertainment, trustkantoor Orangefield en Ad van Geloven (kroketten van Mora) door buitenlandse partijen gekocht. 

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen