Strategische koper of private equity?

Jerry van Leent, Van Oers Corporate Finance | October 10, 2018

In de  fusie- en overnamemarkt is op dit moment een gevecht gaande tussen private equity partijen en strategische kopers. Wie wordt de winnaar?

Zie de fusie- en overnamemarkt als een bokswedstrijd, waarbij private equity partijen in de linkerhoek staan en strategische kopers in de rechterhoek. Beide partijen zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd en wachten op de bel om de wedstrijd te winnen. Een normale bokswedstrijd duurt zo’n vijftien rondes, maar hier valt de beslissing al in ronde acht. Beide partijen hebben uiteenlopende perspectieven en onafhankelijke visies. Van oorsprong had de strategische koper een voordeel ten opzichte van de private equity partijen, maar wellicht is dit veranderd. Wie wint het gevecht in de huidige fusie- en overnamemarkt?

Ronde 1: Financieringsmogelijkheden 

Voor de strategische partij wordt kapitaal doorgaans voor een groot deel gefinancierd aan de hand van doorlopende operationele activiteiten, ofwel de vrije oorlogskas. In tegenstelling tot private equity partijen (hierna PE partijen). PE partijen financieren met kapitaal van investerende partners, aangevuld met een bancaire financiering. In de huidige markt genereert dit een hogere financieringsmogelijkheid dan dat van strategische kopers.

Ronde 2: Kandidaten zoeken

Strategische kopers hebben doorgaans meer kennis van de industrie en hebben daardoor een goed overzicht van de over te nemen bedrijven. PE partijen kunnen weliswaar te maken hebben met meer informatieasymmetrie dan strategen, maar hebben daarentegen een groot netwerk van adviseurs, bankiers en advocaten die PE partijen benaderen voor proposities die uitblinken in hun markt. Tevens zijn PE partijen flexibeler in hun keuze voor kandidaten. 

Ronde 3: Waarderen en financieren

Ten opzichte van het waarderen van een over te nemen bedrijf, heeft de strategische koper meer inzicht in de trends en verwachtingen van hun industrie. Daarnaast kunnen synergiën ontstaan, die in het voordeel spreken voor de strategische koper. Betreft de financiering kan dit voor de strategische koper een beperkende factor zijn. PE partijen hebben doorgaans een betere hefboomwerking, zijn kapitaalkrachtiger en zien wellicht minder risico’s door de eerder genoemde informatieasymmetrie.  

Ronde 4: Boekenonderzoek

De strategische koper heeft weliswaar meer kennis van de industrie dan PE partijen, maar PE partijen hebben doorgaans meer ervaring in het uitvoeren van een boekenonderzoek op transactie gerelateerde vlakken. Daarnaast zetten zij de aanwezige kennis en expertise binnen hun netwerk ook vaak in om op industrie gerelateerde vlakken zo snel mogelijk op gelijk niveau met dat van strategische partijen te komen. Op basis van hun ‘lessons learned’ uit andere transacties weten PE partijen waar de grootste risico’s kunnen liggen. Hierdoor doorlopen zij dit proces doorgaans efficiënter en effectiever.

Ronde 5: Onderhandelen

PE partijen hebben meer ervaring met het overnemen van kandidaten dan strategische kopers. Daardoor durven zij sneller een bieding uit te brengen en kunnen zij efficiënter onderhandelen. Daarnaast willen strategen doorgaans minder betalen omdat zij precies weten waar de risico’s liggen of niet altijd geïnteresseerd zijn in het aangeboden geheel van de propositie, maar bijvoorbeeld alleen in het klantenbestand.

Bedrijf verkopen?

Plaats dan nu een verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 20.000+ ondernemers en investeerders.

Ronde 6: Waardecreatie

In de meeste gevallen zal de strategische koper de kandidaat volledig willen integreren in de huidige bedrijfsvoering. Echter, statistieken wijzen uit dat tussen de 50% en 70% van de transacties niet de gewenste synergie oplevert. Het blijkt in de praktijk ingewikkeld om twee verschillende bedrijfsculturen te integreren. De bedrijven die worden overgenomen door een PE partij gaan doorgaans zelfstandig verder met de bedrijfsvoering. Deze overnames worden echter vaak gefinancierd met schulden. Hierdoor wordt het management onder druk gezet om het rendement op korte termijn te verbeteren.

Ronde 7: Lange termijn plannen

De strategische partijen streven ernaar om beide bedrijven spoedig te integreren en hebben geen uitgesproken investeringshorizon. Terwijl PE partijen doorgaans een investeringshorizon hebben die eindig is omdat zij met close-end funds werken, waarbij de investeerder zijn geld na een bepaalde termijn weer terug kan verwachten. Zij willen de kandidaat kopen, verbeteren en een hogere exit realiseren. Hierdoor kunnen lange termijn plannen ondergesneeuwd raken door prestatiegerelateerde korte termijn prikkels. 

Rond 8 Knock-out. En de winnaar is...

Het moge duidelijk zijn dat strategische partijen kunnen profiteren van synergiën. Hierdoor kunnen zij waarde creëren door middel van consolidatie en operationele excellentie. Daarentegen profiteert de PE partij van vele andere zaken. PE partijen zijn doorgaans meer gestructureerd, flexibel en gefocust dan strategische partijen. PE partijen zijn meer ervaren in de fusie- en overnamemarkt en hebben meer financieringsmogelijkheden. Hierdoor heersen zij op dit moment in de fusie- en overnamemarkt en hebben zij de afgelopen periode een aantal mooie deals gewonnen ten opzichte van de op voorhand ingeschatte strategische favorieten. 

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz.

Jerry van Leent, Van Oers Corporate Finance

Jerry van Leent is een professional met jarenlange ervaring als overnameadviseur. HIj is als M&A Consultant actief bij Van Oers, waar hij bij vele uiteenlopende (internationale) fusie- en overnamevraagstukken heeft mogen adviseren.

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse