Joost Coopmans, BDO Corporate Finance | February 9, 2017

Bij het kiezen van een adviseur draait het niet alleen om zijn of haar inhoudelijke kennis, maar ook om zaken als onderhandelingsvaardigheid, creativiteit en het vermogen om te kunnen samenwerken. 

Onlangs mochten wij als BDO Corporate Finance de DCFA Deal of the Year 2016’ in ontvangst nemen. Bij deze prijs gaat het niet zozeer om de omvang van de deal,  maar wordt vooral gekeken naar zaken als teamprestatie en de creativiteit van de betrokken adviseurs om een complexe transactie tot een goed einde te brengen.

Complexe situatie

In dit geval ging het om de rol van BDO Corporate Finance bij de verkoop van het Gelderse IT Mobile aan Fleet Complete uit Toronto, een bedrijf dat op haar beurt eigendom is van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Madison Dearborn Partners. Er waren bij deze deal aan beide kanten van de tafel een groot aantal partijen en adviseurs betrokken en dat ook nog eens van verschillende nationaliteiten. Ik zal u de details besparen, maar in combinatie met het feit dat er ook nog eens meerdere aandeelhouders waren met ieder verschillende wensen, kunt u zich voorstellen dat het hier alles bij elkaar een complexe situatie betrof. 

Vraag nu het Overname Stappenplan aan


Succesvolle deal

Toch wisten wij, in nauwe samenwerking met de juridische adviseurs, de transactie tot een goed einde te brengen. In de woorden van onze klant, de voormalige DGA  van IT Mobile:  ‘Het is aan de gecombineerde creativiteit en kennis van zaken van BDO Corporate Finance en onze advocaat te danken dat we een bijzonder succesvolle deal sloten. Een deal die complex was en veel emoties met zich meebracht op deze manier naar de finish te brengen, is een prestatie van formaat.’

Dat zijn mooie woorden van een tevreden klant, die wat mij betreft vooral onderstrepen dat het in een succesvolle deal met name draait om de zogenaamde ‘softskills’ gaat van het begeleidende team: enerzijds de creativiteit (te combineren met vakkennis), om de complexiteit op te lossen en daarnaast het teamwork/partnership om tot die oplossingen te komen.

Teamwork

Bij uw zoektocht naar een adviseur voor een koop- of verkooptransactie is het dus echt cruciaal dat u diegene kiest, waarvan u de nodige creativiteit en kennis/dealervaring mag verwachten. Het gaat daarbij niet alleen om inhoudelijke kennis maar ook om de softskills om moeilijke momenten in een dealtraject (en die zijn er vrijwel altijd) te kunnen tackelen en daarmee de deal tot een goed einde te brengen. Naast de genoemde persoonlijke softskills is dus ook de neiging en mogelijkheid tot echt teamwork/partnership van belang; heeft u een adviseur op het oog waar het mee ‘klikt’ en die in teamwork met andere adviseurs (advocaat, accountant, fiscalist) voor u tot de optimale deal kan komen?

In elke deal komen er zoals gezegd onverwachte issues of problemen op, waar het uiterste gevraagd kan worden van het dealteam om de deal alleen al mogelijk te maken. Dat staat dan nog los van de prijs die er uiteindelijk uit komt!

Joost Coopmans, BDO Corporate Finance

Joost Coopmans is verantwoordelijk voor de M&A - Corporate Finance advisering van BDO in Zuid-Nederland. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in corporate finance (waaronder fusie- en overname advisering en leveraged finance) en corporate banking.

artikel delen


Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan Koop een bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld*