Geert Hoedjes, JAN© | March 22, 2012

Uw bedrijf verkopen is de meest waardevolle deal die u ooit zult maken. Daarom bij deze 10 verkooptips om tot een succesvolle bedrijfsverkoop te komen.Uw bedrijf verkopen is de meest waardevolle deal die u ooit zult maken. Daarom bij deze 10 verkooptips om tot een succesvolle bedrijfsverkoop te komen.

1. Pak de overname van uw bedrijf tijdig op.

Zorg voor een optimale fiscale- en juridisch flexibele structuur. Optimaliseer het rendement en de continuïteit van de onderneming onder andere door het vergroten van het onderscheidend vermogen, merknaam en reputatie, verminder afhankelijkheden van de directeur-grootaandeelhouder (DGA), grote afnemers en leveranciers en blijf investeren!

2. Bepaal de waarde van uw onderneming.

Laat een specialist de bedrijfswaardering doen, zodat inzicht wordt verkregen in de waarde, financial planning (is het genoeg voor de oude dag en zo nee, wanneer wel) en mogelijke verbeterpunten om de waarde van het bedrijf in de toekomst verder te optimaliseren.

3. Breng in kaart in hoeverre uw onderneming op dit moment verkoopbaar is.

Maak voor uzelf een uitgebreide checklist met aandachtspunten, maatregelen en stappen die bij de verkoop van uw bedrijf aan de orde zullen komen.

4. Beoordeel hoe u uw groeiambities financiert.

Maak uw financieringsbehoefte inzichtelijk op basis van een businessplan en breng uw financieringsmogelijkheden helder in kaart. Denk hierbij niet alleen aan bancaire financiering en financiering uit eigen middelen, maar ook aan participatiemaatschappijen en informal investors.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

5. Verkoop aan wie?

Als u van plan bent te gaan stoppen en er staat geen opvolger klaar binnen de familie of vanuit de onderneming, wat dan? Start tijdig met het zoeken naar de juiste opvolger of koopkandidaten.

6. Schakel een adviseur in.

Als specialist (m.b.t. proces, fiscaal, financiering, juridisch). Maar ook als onderhandelaar en klankbord.

7. Overname van een onderneming vergroot de slagingskans.

Onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Kamer van Koophandel heeft uitgewezen dat de overlevingskans groter is bij het kopen van een bestaand bedrijf dan het starten van een onderneming: na 5 jaar is 95% van overgenomen ondernemingen nog actief tegen 50% van de starters. 2/3 van de overnemers realiseert omzetstijging, vergroting klantenbestand en winstgevendheid van de overgenomen ondernemingen.

8. Verhoog uw verkoopprijs door een controlled auction.

Dit betreft een biedingsproces waarbij een verkoper zijn onderneming aan meerdere partijen te koop aanbiedt. Voordelen zijn het optimaliseren van de prijs en verkoopcondities en een strakkere controle over de timing van het bedrijfsverkoopproces.

9. Onderschat de cultuurverschillen bij overname niet.

10. Cash is king, profit is an opinion!

Niet de boekhoudkundig bepaalde winst maar de vrije cash-flow is bepalend voor het voorbestaan van een onderneming en het bepalen van de waarde. Is er binnen uw organisatie al sprake van goede rapportages o.b.v. cash-flow?

Geert Hoedjes, JAN©

Geert Hoedjes is sinds 1 juli 2014 vakgroep manager corporate finance bij JAN© en heeft Financial Management aan Business Universiteit Nyenrode gestudeerd. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij vele (familie)overnames, MBI’s, MBO‘s en waarderingsvraagstukken.

artikel delen