Mark Eenink, Taurus Corporate Finance | October 17, 2018

In de praktijk komt het nog maar weinig voor dat internationale partijen actief worden benaderd. Een gemiste kans op het binnenhalen van een strategische premie.

Er zijn veel vooroordelen over buitenlandse kopers/verkopers en grensoverschrijdende transacties. Van ‘wat je van ver haalt is lekker’ tot ‘wat je verdient op de transactieprijs ben je kwijt aan juridische kosten’ hoor je als oneliner langskomen. Iedere specialist weet echter dat zaken veel  genuanceerder liggen.

Het identificeren van de juiste partij is één van de belangrijkste elementen waarop een M&A-adviseur zich kan onderscheiden. Dat betekent verder kijken dan het directe concurrentieveld of een teaser versturen naar verschillende private equity partijen. Toch blijkt het nog weinig voor te komen dat op actieve wijze internationale partijen worden benaderd. 

Strategische premie

Vooropgesteld dat een passende koper altijd de business zal moeten snappen om de risico’s in te kunnen schatten en een strategische meerwaarde te kunnen waarden. Als de passende koper ‘toevallig’ een internationale partij is, dan is er ook al snel een strategische premie. Voor buitenlandse partijen is het feit er een nieuwe markt opengaat op zich al bijzonder aantrekkelijk. 

Bedrijf overnemen?

Op zoek naar een bedrijf ter overname of wilt u investeren? Op Brookz staan meer dan 600 actuele bedrijven te koop aangeboden.

Internationaal netwerk

Waarom wordt er vaak aan dit premium voorbij gegaan? Simpel. Internationaal zoeken is een aparte discipline en vergt een internationaal netwerk aan de zijde van de M&A-adviseur. Dat is bijzonder handig bij het zoeken en benaderen van partijen, maar ook bij due diligence en de juridische stukken.

In Duitsland is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om bedrijven ter overname te traceren. Het familiebedrijf is daar nog steeds dominant en het past niet in de Duitse cultuur om actief in de markt te gaan zoeken naar overnamekandidaten. Enerzijds beperkt dit het aanbod, maar aan de andere kant kun je door een actieve benadering er juist voor zorgen dat je als enige partij aan tafel komt te zitten. Wij werken daarom actief samen met Duitse partijen voor de identificatie van targets.  

Het is van groot belang om voor de start van het verkoopproces een duidelijk stappenplan op te stellen. De juiste M&A-adviseur heeft daarvoor het internationale netwerk met lokale accountants, juristen en notarissen om te weten dat alle neuzen dezelfde richting uitwijzen. Door met ervaren lokale partijen samen te werken aan een internationale deal kunnen de voordelen van nationaal en internationaal eenvoudig worden gebundeld.

Cultuurverschillen

Natuurlijk zijn er bij een internationale overname doorgaans grotere cultuurverschillen te overbruggen dan bij een nationale transactie. In de praktijk blijkt dit echter vaak mee te vallen. Veelal worden internationale vestigingen lokaal aangestuurd en wordt daarmee de lokale cultuur behouden. Bedrijven uit dezelfde sector sturen doorgaans op vergelijkbare indicatoren en dat overbrugt vaak de belangrijkste verschillen. Het opleggen van de Nederlandse cultuur is dan ook bijna nooit een doel. Behoud van de kernwaarden is veel belangrijker. Daar is immers de transactiewaarde op bepaald. De lokale cultuur maakt onderdeel uit van het succes van de onderneming.   

Mark Eenink, Taurus Corporate Finance

Mark Eenink is partner bij Taurus Corporate Finance in Deventer en Eibergen. Taurus richt zich primair op M&A voor het midden- en kleinbedrijf. Internationaal wordt samengewerkt met Ecovis (70 landen) en in Duitsland is een netwerk ontwikkeld.

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse