Apotheek kopen of verkopen

17 februari 2020

U wilt een apotheek kopen of uw apotheek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van apotheken eruit ziet. Rabobank voorspelt dat opschaling van bestaande apotheker verder toeneemt. Daarnaast leiden de ontwikkelingen in de markt tot een verschuiving van dienstverlening  van één vestigingspunt naar meer vestigingspunten en meer een omnichannel-karakter krijgt (webshop, bezorger en 24-uurs-kluis).

Een apotheek verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames sector apotheken

Concrete cijfers over het aantal fusies en overnames in de apothekersbranche zijn er niet. Wel is het een feit dat de (vijf) grote ketens steeds meer bepalend zijn op het gebied van het verstrekken van geneesmiddelen en het adviseren van patiënten op het gebied van medicatieveiligheid, medicatietrouw en medicatieoverdracht. Rabobank verwacht voor de komende jaren een verdergaande consolidatieslag. 

Wat is een apotheek waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de gezondheidszorg en farmacie, de sector waartoe apotheken behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 6,05. Dat betekent dat een apotheek gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,05 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple gezondheidszorg en farmacie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Uw apotheek waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de apothekersmarkt

Nederland telt vijf apotheekformules met meer dan ongeveer honderdvijftig aangesloten apotheken, blijkt uit onderzoek van Stichting Farmaceutische Kengetallen. Uit een inventarisatie van de SFK blijkt dat BENU Apotheken, verbonden aan groothandel Brocacef, begin 2019 de grootste apotheekformule is met in totaal 482 aangesloten apotheken.

Met 468 aangesloten zelfstandige apotheken komt Service Apotheek, gelieerd aan groothandel Mosadex, op de tweede plaats. Pluriplus neemt met iets meer dan vierhonderd aangesloten apotheken de derde positie in. De vierde grote apotheekformule is die van groothandel Alliance Healthcare met 188 apotheken. Tot slot was begin 2019 de Stichting VNA (mede-)eigenaar van 148 apotheken.

In cijfers weergegeven zag het aantal apotheken er in 2019 als volgt uit (Stichting Farmaceutische Kengetallen):

Ook blijkt uit de inventarisatie van Stichting Farmaceutische Kengetallen dat een apotheek een gemiddelde jaaromzet van 2,2 miljoen euro had.

Een apotheek kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de apothekersmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden apotheken ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Omnichannel 

Contact met patiënten wordt steeds makkelijker en daardoor vindt er ook meer innovatie plaats in het distributiemodel. Denk aan online bestellingen, 24-uurs medicijnautomaten en diverse bezorgmomenten. Dit heeft als gevolg dat de apotheker bewustere keuzes moet maken in zijn dienstverlening.

#2 E-verdienmodel 

Innovatie speelt een belangrijke rol, zowel op het gebied van product als proces. Dit kan plaatsvinden in de vorm van nieuwe samenwerkingsvormen met voedingsconsulenten, e-health (waardoor er een online relatie ontstaat en er meer inzicht komt in het medicijngebruik) of de rol van voeding bij medicatie en preventie.

#3 Bredere rol apotheker 

Door de veranderende marktomstandigheden wordt de rol van apothekers uitgebreid tot apotheker, logistiekmanager en retailer in één. Afhankelijk van de omgeving kunnen de retail-activiteiten van de apotheek uitgebreid worden met zelfzorgmedicatie, audicien- en opticienartikelen om omzet en marge te vergroten.

#4 Duurzaamheid 

Apothekers zamelen medicijnafval in, zoals niet-gebruikte medicijnen en naalden. Het correct verwerken van medicijnafval voorkomt dat medicijnresten in het oppervlakte- en grondwater terechtkomen. De maatschappij eist dat apothekers dit op een duurzame manier doen.

Apotheek verkopen?

Bent u op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor uw apotheek. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele apotheken succesvol gekocht en verkocht.

Categorie├źn

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Adviseur Zoekmachine

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Vind een geschikte adviseur