Café kopen of verkopen

12 februari 2020

U wilt een café kopen of uw café verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van cafés eruit ziet. Het jaar 2018 was een uitzonderlijk goed jaar voor het kopen en verkopen van een café. Ook de komende jaren wordt verwacht dat dit niveau vastgehouden wordt, aangezien schaalgrootte een belangrijke rol speelt in de branche.

Een café verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames sector cafés

Schaalgrootte is van groot belang voor cafés, blijkt ook uit het aantal overnames. Door schaalgrootte worden voordelen behaald, zoals betere prijzen van leveranciers. Deze zijn essentieel om te komen tot een betere rentabiliteit. Nog nooit was het aantal overnames van cafés zo hoog als in 2018.

Aantal fusies en overnames cafes

Wat is een café waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation). 

In de detailhandel, de sector waartoe cafés behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,55. Dat betekent dat een café gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,55 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen). 

Uw café waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de cafémarkt

De groei van consumentenbestedingen heeft een positief effect op cafés. Wel blijft de situatie uitdagend, waarbij het businessmodel voor een traditioneel café onder druk blijft staan. Voor de langere termijn verwachten marktvorsers van Rabobank dat de concurrentie verder toeneemt. Hierdoor zal het een vechtersmarkt blijven, waarbij onderscheidend vermogen cruciaal is.

In cijfers weergegeven zag het aantal cafés er in 2019 als volgt uit (CBS):

Een café kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de cafémarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden cafés ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Branchevervaging 

Het traditionele café heeft het steeds lastiger. Zowel cafés als koffiebars voegen steeds vaker een eet-aspect toe aan hun assortiment. Het gevolg is dat cafés meer naar eetcafés verschuiven en koffiebars meer naar lunchrooms. Er is daardoor sprake van verregaande branchevervaging.

#2 Meer beleving 

Cafés krijgen steeds meer te maken met concurrentie van festivals en foodconcepten, aldus Rabobank. Om relevant te blijven, zullen zij steeds meer beleving moeten toevoegen aan hun concept. Dit vraagt om hogere investeringen en creatief management. Het organiseren van evenementen is een goede manier om meer publiek te trekken tijdens de rustige daluren. 

#3 Eerlijke producten 

De steeds kritischer wordende consument speelt een grote rol bij de toekomst van cafés. Eigenaren die zich daarvan bewust zijn en inzetten op ‘eerlijke’ producten, hebben de toekomst. Drinkgelegenheden kunnen hier bij de inkoop rekening mee houden, bijvoorbeeld door koffie met een duurzaamheidskenmerk in te kopen. 

#4 BTW-verhoging 

Per 1 januari bedraagt het lage btw-tarief 9 procent in plaats van 6 procent en dat zorgt voor opwaartse prijsdruk in de horeca. Per saldo verwacht het Economisch Bureau van ING dat de rekening gemiddeld circa 4 procent hoger uitvalt, aangezien bedrijven naast de btw-verhoging ook te maken hebben met hogere inkoop- en personeelskosten.

Café verkopen?

Bent u op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor uw café. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele cafés succesvol gekocht en verkocht.

Categorieën

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!