Laura Schagen, BuyInside | June 2, 2016

Met een nieuwe zakelijke partner aan boord kunt u eerst de waarde van uw bedrijf verhogen en vervolgens een mooie exit maken.

En mocht dat onverhoopt niet lukken dan heeft u in ieder geval een opvolger die het bedrijf, eventueel samen met een investeerder, van u zal willen kopen.

U weet dat het belangrijk is om voor verkoop van uw onderneming, uw bedrijf verkoopklaar te maken. Ook weet u dat u daar een aantal jaren de tijd voor moet nemen. Zaken optimaliseren en een stabiele, groeiende organisatie laten zien. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat het bedrijf minder afhankelijk wordt van uzelf.

Nieuwe competenties

Maar wat nu als u echt toe bent aan verkoop, dit ook wil realiseren binnen een aantal jaren, maar u weet dat er nog veel potentie in uw onderneming zit, die u er echter zelf onvoldoende uit krijgt?

U heeft een hele mooie basis gelegd en u zou eigenlijk zelf nog een aantal jaren aan moeten blijven om bijvoorbeeld die internationale groeimogelijkheden te realiseren. Wellicht moet uw interne organisatie verder worden geprofessionaliseerd. Of uw onderneming is inmiddels in een volgende fase beland, waarin een ander type aansturing benodigd is. U bent dus op zoek naar bepaalde competenties die er nu binnen het bedrijf niet (voldoende) aanwezig zijn. Competenties die  belangrijk zijn om die cruciale stappen te zetten om straks een hele mooie “exit” te kunnen realiseren aan een strategische partij.

Als u heel eerlijk bent, dan heeft u al een aantal pogingen gedaan om zelf de gewenste groeistappen te zetten de afgelopen jaren. U heeft zelfs al verschillende malen iemand van buitenaf in loondienst aangetrokken. Dit heeft echter niet tot succes geleid, omdat de èchte betrokkenheid, het ondernemerschap ontbrak. Een door ons veel gehoorde klacht van ondernemers.

De oplossing voor deze uitdaging is voor u wellicht een minder voor de hand liggende, maar voor ons dagelijkse kost en eigenlijk een hele logische. U zou ervoor kunnen kiezen een gedeelte van uw aandelen aan een opvolger van buiten het bedrijf te verkopen. Die opvolger (MBI-er) beschikt over aanvullende en andere kwaliteiten dan nu aanwezig zijn binnen het bedrijf.

Bedrijf naar een hoger plan

U trekt vervolgens als partners een aantal jaren op, waarbij de gedachte is dat u samen met de als aandeelhouder toegetreden MBI-er de onderneming naar een hoger plan tilt. Het bedrijf wordt tegelijkertijd minder afhankelijk van u als persoon. Het primaire doel is om de onderneming na verloop van een aantal jaren gezamenlijk te verkopen  aan een strategische partij. In die periode is het bedrijf gegroeid en heeft een professionaliseringsslag gemaakt. Daarnaast beschikt de onderneming over een zeer goed ingewerkte en capabele opvolger, die bereid is ook na verkoop nog een bepaalde periode aan te blijven.

Waarde verhogen

En als iets de waarde van uw onderneming verhoogd, is het wel een aantal jaren van mooie groei, professionalisering en mindere afhankelijkheid van u als DGA. U bent straks in staat de onderneming met een grote strik er om heen in de markt te zetten en heeft tegelijkertijd een fall back scenario als dit niet lukt: een MBO (management buy-out)! Want mocht het onverhoopt toch niet lukken om uw bedrijf t.z.t. aan een strateeg te verkopen, dan heeft u in ieder geval een opvolger die het bedrijf, eventueel samen met een investeerder, van u zal willen kopen. U kunt zich hoe dan ook over een aantal jaren (en wellicht geleidelijk al eerder) uit de operaties terugtrekken.

Optimaliseer uw exit

Wij kennen veel MBI-kandidaten die zeer geïnteresseerd zijn in zo’n type transactie. MBI-ers uit verschillende branches, die beschikken over de juiste ervaring, ondernemerschap en bereid zijn zich met serieuze middelen te committeren aan uw onderneming. Met hen zijn ook vooraf afspraken te maken over het eventueel aanblijven als directeur gedurende een minimaal aantal jaren na verkoop of het overnemen van de gehele onderneming, mocht strategische verkoop toch lastig zijn.

Dus DGA: denk vooruit, neem het heft in handen en zorg dat u op tijd begint met het plannen en optimaliseren van uw eigen exit!

Laura Schagen, BuyInside

Laura Schagen heeft veel ervaring met management buy-in trajecten en heeft zich hierin gespecialiseerd. In november 2007 is zij samen met Anne Huitema BuyInside gestart. Sindsdien heeft zij vele opvolgingstrajecten succesvol begeleid in uiteenlopende sectoren.

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse