Familiebedrijven overleven generatiewisseling niet

Redactie team, Brookz | April 1, 2016

Slechts 30 tot 35% van de familiebedrijven overleeft de opvolging van de grondlegger door zijn kinderen. Minder dan 5% blijft overeind met de komst van de derde generatie.

Dit blijkt uit een onderzoek van Rabobank, BDO en Erasmus Centre for Family Business Zij noemen de cijfers en feiten rondom bedrijfsopvolging in het familiebedrijf ‘ronduit verontrustend’. Bovendien daalt de winstgevendheid van de ondernemingen alarmerend na iedere opvolging. Oorzaak is dat veel opvolgers zich te passief opstellen. Ze voelen zich in de eerste plaats rentmeester in plaats van ondernemer.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

In een nadere toelichting wijzen de onderzoekers op het feit dat vertegenwoordigers van de tweede generatie in de regel minder bewegingsvrijheid hebben dan de stichter van het bedrijf. De kinderen die het stokje overnemen worden vaak nog op de huid gezeten door hun vader. Bovendien verspreiden de aandelen zich over een grotere kring. Daar komen familieleden bij die voor hun inkomen afhankelijk zijn van dividend uit het bedrijf. Dat zet een rem op de ontwikkeling van de onderneming. Er wordt daardoor minder vaak een bedrijfsverkoop gedaan en er blijft minder geld over voor innovatie. De concurrentiepositie wordt hierdoor op termijn uitgehold.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld