Geert Hoedjes, JAN© | January 11, 2013

Goed nieuws voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen; wij hebben het afgelopen jaar meer kopers dan verkopers begeleidt. En ook in 2013 zijn er genoeg serieuze kopers in de markt.

Veel mensen verwachten het niet, maar wij krijgen geregeld te maken met ondernemers die een bedrijf willen kopen. Of startende ondernemers die niet vanaf nul willen beginnen, maar een ‘vliegende’ start willen maken. Ik denk dat wij afgelopen jaar zelfs iets meer aankooptransacties hebben gedaan dan verkooptransacties.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Bedrijfsovername door strategische partij

Bij veel directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) leeft het idee dat er in een crisistijd geen ondernemers zijn die een bedrijf willen aankopen. Maar wij merken juist het tegenovergestelde. Er zijn op dit moment absoluut ondernemers met ambities die bedrijven kopen. Als je de weg weet, zijn er ook voldoende financieringsmogelijkheden te vinden.

Een deel van de aankopen wordt gedaan door ondernemers die het de afgelopen jaren heel goed hebben gedaan. Daardoor zijn zij heel solvabel en beschikken zij over liquiditeiten. Zij willen doorinvesteren. Wellicht loopt hun eigen omzetpotentieel wat terug en zien zij dit als een manier om te blijven groeien. Ik zie productverbreding, verdieping, een bredere afzetmarkt en synergievoordelen ook als verklaringen voor actieve kopers. 

Bedrijfsovername door MBI-kandidaat

Maar daarnaast is er nog een groep actieve kopers: de startende ondernemers. Cijfers hebben uitgewezen dat van de mensen die een onderneming vanaf nul starten, na vijf jaar minder dan de helft succesvol is. Neem je een onderneming over via een management buy-in, dan is na vijf jaar 80 procent nog steeds succesvol. Je vergroot je succes door met een vliegende start te beginnen, maar dan moet je wel bereid zijn om daar een reële som voor te betalen. Dat is ook de realiteit voor 2013.

Geert Hoedjes, JAN©

Geert Hoedjes is sinds 1 juli 2014 vakgroep manager corporate finance bij JAN© en heeft Financial Management aan Business Universiteit Nyenrode gestudeerd. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij vele (familie)overnames, MBI’s, MBO‘s en waarderingsvraagstukken.

artikel delen