Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames | June 8, 2018

Hoe vergaat het ondernemers na een pre-exit in vergelijking met ondernemers die in één keer hun hele bedrijf verkopen?

Een aantal jaren geleden schreef ik een column over een nieuwe vorm van het verkopen van een bedrijf: een gefaseerde verkoop aan een investeerder. Ik noemde het een pre-exit. Mooi om te zien dat de pre-exit nu een begrip is waar veel ondernemers van weten. We zijn ondertussen een aantal jaren verder, hoe vergaat het deze ondernemers na een pre-exit?

Het leven na 100% verkoop

Om hier iets over te kunnen zeggen moet je het natuurlijk afzetten tegen het alternatief en dat is een (100%) verkoop en afscheid na een korte overdracht. Daarnaast moeten we bedenken dat de meeste verkopers geen pensionado’s op leeftijd zijn. Wat we zien bij deze ondernemers:

 • Het is te vroeg om helemaal niets te doen;
 • Ze hebben moeite met het vinden van een nieuwe uitdaging;
 • Ze missen het ondernemerschap;
 • Ze missen de status van het ondernemerschap;
 • Het genieten is van korte duur;
 • Het laten renderen van het vermogen is een behoorlijke uitdaging.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Ondernemen na een pre-exit

Bij een pre-exit wordt vaak gekozen voor een langer commitment van de ondernemer. Het doel van de investeerder is om het bedrijf in een aantal jaren behoorlijk te laten groeien. Dit kan zowel autonoom als via overnames. Hiervoor is het noodzakelijk dat de organisatie van het bedrijf verder geprofessionaliseerd wordt. De ondernemer is meestal de drijvende kracht. Wat zien we bij deze ondernemers:

 • Ze worden weer uitgedaagd als ondernemer;
 • Ze houden de leidende rol of stappen in de rol waarin ze het sterkst zijn en laten het managen over aan anderen;
 • Ze ervaren vrijheid doordat een behoorlijk deel van het vermogen is veiliggesteld;
 • Ze bouwen weer nieuw vermogen op;
 • Ze werken langzaam toe naar een exit over een aantal jaren.

Nadelen pre-exit?

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan een pre-exit? Natuurlijk is het enorm wennen voor een ondernemer om niet meer de enige te zijn die de besluiten neemt. Natuurlijk is het enorm wennen om samen te werken. Natuurlijk is het enorm wennen in een organisatie die snel stappen maakt en groter wordt en natuurlijk gebeurt het dat er niet direct zoveel verandert, maar bovenal zien wij ondernemers die na een gewenningsperiode in hun nieuwe rol stappen en worden uitgedaagd.

Juiste investeerder kiezen

Cruciaal bij dit alles is wel dat voor de juiste partner gekozen is. In een investeringslandschap met honderden investeerders is dat de lastigste, maar wel de belangrijkste klus.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames

Ferry Nahon is managing partner bij Marktlink Fusies & Overnames. Als partner is hij ondernemer, maar vooral ook projectleider die ondernemers ondersteunt in vraagstukken rondom verkoop dan wel aankoop van bedrijven, management buy-outs en management buy-ins.

 

artikel delen