Juiste persoon op de juiste plaats?

Kees van Rossum, CROP Corporate Finance | April 18, 2018

De situatie is denkbaar dat u zich als ondernemer afvraagt: Ben ik nog wel de juiste persoon op de juiste plaats? 

De situatie is denkbaar dat je als ondernemer in de spiegel kijkt en je afvraagt: Ben ik in deze fase van m’n bedrijf nog wel de juiste persoon op de juiste plaats? Ik heb in 20 jaar tijd een mooi bedrijf opgebouwd, er werken 50 goede medewerkers, we hebben een mooie klantengroep opgebouwd en we realiseren een goed rendement.  

Maar mijn klanten leggen complexere en grotere opdrachten bij ons neer. We moeten eigenlijk doorgroeien naar 100 medewerkers, maar ik twijfel of ik hier wel de capaciteiten voor heb! En waarschijnlijk het geld ook niet!

Deze ondernemer heeft meerdere mogelijkheden om zijn probleem op te lossen:

 #1 Zelfstandig verder

Hij probeert zelfstandig de volgende stap te zetten door het versterken van het management en aantrekken van kapitaal. Het aantrekken van goede managers is kostbaar en momenteel ook een uitdaging. Het aantrekken van financiering of risicodragend kapitaal is voor bedrijven met een sterke kasstroom en sterk management laatste tijd makkelijker geworden.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

 #2 MBI-kandidaat laten inkopen

Hij verkoopt een deel van zijn aandelen aan een MBI-kandidaat die complementair is aan hemzelf en hem helpt de beoogde groei te realiseren. Op het lijstje van eisen aan MBI-kandidaten staan ondernemerskwaliteiten bovenaan. Zij moeten met de poten in de klei willen staan. De meeste MBI-kandidaten die bij een grote multinational een businessunit hebben, zijn niet geschikt als ondernemer. Steeds vaker is een MBI-kandidaat een ex-ondernemer die op jonge leeftijd zijn onderneming verkocht heeft en opnieuw wil gaan ondernemen.

 #3 Investeringsmaatschappij toelaten

Hij verkoopt een deel van zijn aandelen aan een investeringsmaatschappij die hem helpt de beoogde groei te realiseren. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde pre-exit waarbij de onderneming feitelijk in twee etappes wordt verkocht. Er zijn inmiddels vele investeringsmaatschappijen die ook in het MBK willen investeren.

 #4 Combinatie MBI-kandidaat en investeringsmaatschappij

Hij verkoopt een deel van zijn aandelen aan een combinatie van een investeringsmaatschappij met een MBI-kandidaat. Feitelijk is dit een combinatie van mogelijkheid 3 en 4.

 #5 Bedrijf  verkopen

Hij kan zijn onderneming trachten te verkopen. Veel ondernemers denken al op jongere leeftijd na over een mogelijk (gedeeltelijke) verkoop.

Mijn advies aan ondernemers is: ga eerst eens in gesprek met collega-ondernemers die eerder zo’n keuze hebben gemaakt en vraag hen naar de voor- en nadelen van de gekozen strategie.  

En ga daarna praten met een goede corporate finance adviseur die primair niet uit is op een deal, maar juist oog heeft voor het achterliggende doel van uw vraagstuk en hier professioneel en objectief  in adviseert. Deze adviseur kan u helpen met het bepalen van de juiste koers van uw onderneming. En brengt u daarna in contact met de juiste partijen die investeren in uw onderneming of u een stuk financieel comfort geven.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Kees van Rossum, CROP Corporate Finance

Kees van Rossum MFsme (1968) is partner bij CROP corporate finance. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in bedrijfsovernames en fusies. Daarvoor was hij betrokken bij bedrijfsovernames als bankier bij Rabobank en ING.

artikel delen