Juwelier kopen of verkopen

26 februari 2020

Je wilt een juwelier kopen of jouw juwelier verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van juweliers eruit ziet. Door de vergrijzing zal het aantal te verkopen juweliers de komende jaren onvermijdelijk flink toenemen. Veel winkels zijn op zoek naar opvolging. Aan de andere kant zijn er genoeg kansen voor juweliers met een online mindset om te groeien.

Een juwelier verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames sector juweliers

Hoeveel fusies en overnames er jaarlijks plaatsvinden in de juweliersbranche, is niet bekend. Maar het feit dat zo’n veertig procent van de juweliers-ondernemers tot de leeftijdsgroep 50 jaar of ouder behoort, betekent wel dat er de komende jaren veel bedrijfsovernames van juweliers op stapel staan. 

Wat is een juwelier waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe juweliers behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,55. Dat betekent dat een juwelier gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,55 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw juwelier waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de juweliersmarkt

Tot de juweliersbranche worden gerekend winkels in juweliersartikelen en uurwerken, zoals edelstenen en sieraden van edele metalen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen van edele metalen, horloges en klokken en eventueel in combinatie met polijsten en graveren van voorwerpen van edele metalen en repareren van uurwerken.

Zo’n 67 procent van de juweliers valt in de omzetklasse van 100.000 tot 250.000 euro per jaar. Eén procent van de vestigingen realiseert een jaaromzet van meer dan een miljoen euro. Bijna 42 procent van de ondernemers verwacht een stijging van de omzet in 2019. Een kwart van de ondernemers voorziet in 2019 een omzetdaling. Volgens het CBS realiseerden juwelierszaken in het jaar 2017 gezamenlijk een netto omzet van 902 miljoen euro.

In cijfers weergegeven zag het aantal juweliers er in 2019 als volgt uit (CBS):

1.300 juweliers, waarvan:

Een juwelier kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de juweliersmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden juweliers ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Need-to-haves 

De juweliersbranche levert producten die voor veel klanten een nice-to-have zijn. De huidige economische situatie maakt de producten voor meer mensen toegankelijk, maar de grote vraag is hoe juwelier-ondernemers ervoor zorgen dat hun producten need-to-haves worden.

#2 Non-storekanalen

De juwelierssector vertrouwt in het luxere segment nog grotendeels op traditionele brick-and-mortar-kanalen. Maar er is een steeds snellere ontwikkeling van non-storekanalen, die gemak bieden vanuit online shopping, mobiele apparaten en social media. Daarom is het van belang dat juweliers een online strategie hebben vanuit een mobile-first mindset.

#3 Millennials bereiken

Door social media-influencers in te zetten, kunnen juweliers makkelijker millennials bereiken. Die vormen doordat ze sinds kort in het werkende leven zitten en duidelijk meer te besteden hebben, een interessante doelgroep. Sieraden en horloges zijn duidelijk toegankelijker geworden voor deze generatie.

#4 Cultuurverandering

Bedrijven in de juweliersbranche kennen over het algemeen een vrij traditionele organisatiestructuur en cultuur. Om nieuwe concurrentie voor te blijven en kansen in de markt te grijpen, zullen juweliers moeten innoveren. Bedrijven in de juweliersbranche moeten aan de gang met innovatief denken, cultuurverandering en positionering.

Juwelier verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw juwelier. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele juweliers succesvol gekocht en verkocht.

Categorieën

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!