Management buy-out als pre-exit

Martijn Voorhuis, NexyZ | May 24, 2018

Verkoop van aandelen aan het zittende management kan een interessante optie zijn om een gedeelte van de bedrijfswaarde te verzilveren. 

De fase van de economie waarin wij ons heden ten dage bevinden is een uitgelezen moment om na vele jaren van noeste arbeid de onderneming geheel van de hand te doen en de waarde van de onderneming voor 100% te verzilveren. Maar ook zonder de onderneming geheel te verkopen kan door middel van verschillende methodes een substantieel deel van de ondernemingswaarde verzilverd worden en kan de DGA toch betrokken blijven bij zijn onderneming, onder andere als aandeelhouder.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Snel proces

Een veel gehanteerd model daarvoor is de management buy-out. Via een management buy-out kan de DGA circa 80% tot 90% van de ondernemingswaarde naar hem/haar privé overhevelen. Met behulp van zittend management dan wel nieuw management en de financiële ondersteuning van een private equity partij kan een dergelijk proces binnen 3 tot 6 maanden worden gerealiseerd. Juist doordat de DGA betrokken blijft als aandeelhouder, zijn er verscheidene private equity-bedrijven die graag een management buy-out samen met de DGA willen realiseren.

Resterend belang later verzilveren

Aanvullend voordeel voor de DGA die een management buy-out realiseert, is dat er na een periode van 3 tot 5 jaar de mogelijkheid bestaat om op het resterende aandeelhoudersbelang een  investeringsrendement van meer dan 300% te generen, waarbij uitschieters tot boven de 500% geen uitzondering zijn. De mogelijke twijfel over het eventueel te vroeg verzilveren van de ondernemingswaarde, omdat de onderneming nog in volle groei is, wordt hiermee grotendeels weggenomen. Verder heeft een management buy-out als voordeel dat een groot deel van de ondernemingswaarde reeds is verzilverd en daarmee is zeker gesteld voor de DGA.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Martijn Voorhuis, NexyZ

Martijn Voorhuis is partner bij NexyZ, specialist in IT-transacties. Martijn verkreeg een Masters Degree Business Informatics van de Rotterdam School of Management en is een zeer ervaren adviseur op het gebied van IT. 

artikel delen


Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld