Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames | May 12, 2017

Ja, de omstandigheden voor bedrijfsverkoop zijn op dit moment gunstig, Maar of dat ook voor u geldt moet u zelf bepalen.

Deze vraag krijgen wij bijna dagelijks in gesprekken met ondernemers. Het is iets wat iedere ondernemer bezighoudt. Is er echter wel een juist moment? Om hier iets over te zeggen is het van belang om vast te stellen wat je als ondernemer wil en in welke fase je zit. Als we naar de afgelopen 20 jaar kijken in onze praktijk dan vallen een paar zaken op:

  • Een ruime meerderheid van de verkopers is tussen de 30 en 50 jaar;
  • De babyboomgeneratie is nog steeds niet in groten getale met verkoop bezig;
  • Een groeiend aantal ondernemers heeft in zijn ondernemerscarrière meerdere bedrijven, soms tegelijk maar vaak na elkaar;

 De top-5 van meest genoemde redenen om een bedrijf te verkopen geven nog een ander inzicht:

  1. Leeftijd;
  2. Het bedrijf is me ontgroeid;
  3. Het bedrijf is beter af met een andere eigenaar;
  4. Ik vind het niet meer leuk;
  5. Ik wil (een deel van) mijn vermogen veiligstellen.

Het is dus nog niet zo makkelijk om het juiste moment te bepalen, dit is volledig afhankelijk van de wensen van de ondernemer. Een ondernemer die tegen zijn pensioen aan zit, zal andere wensen hebben dan een dertiger die wat anders wil gaan doen of een veertiger die op zoek is naar een sterke partner om samen nog harder te groeien.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Gunstige omstandigheden

De huidige marktomstandigheden zijn meer dan goed te noemen. Enerzijds draait de economie op volle toeren en kunnen de meeste bedrijven groeiende resultaten laten zien. Anderzijds is er heel veel vraag naar bedrijven. Zowel strategische partijen als mbi’ers (veelal ex-ondernemers) zijn volop in de markt. Daarnaast zijn veel investeringsfondsen op zoek naar mooie bedrijven om deze door autonome groei of middels buy-and-build te laten groeien.

Ondernemer heeft de keus

Aan u als ondernemer de taak om de juiste keus te maken en ook daadwerkelijk te kiezen uit verschillende partijen. Dat een goede adviseur aan uw zijde cruciaal is behoeft geen toelichting.

Samenvattend kan ik zeggen dat het juiste moment nu heel dicht wordt benaderd. Of dat volgend jaar of het jaar daarop anders is? Dat is de vraag en dat blijft het mooie aan ons vak.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames

Ferry Nahon is managing partner bij Marktlink Fusies & Overnames. Als partner is hij ondernemer, maar vooral ook projectleider die ondernemers ondersteunt in vraagstukken rondom verkoop dan wel aankoop van bedrijven, management buy-outs en management buy-ins.

 

artikel delen