Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames | November 30, 2018

Als u er emotioneel klaar voor bent om afstand te nemen van uw onderneming dan is 2019 het perfecte moment om uw bedrijf te verkopen.

Vorige week publiceerde Marktlink haar jaarlijkse onderzoek over de stand van zaken in overnameland. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in een periode van twee jaar de verkoopintentie van ondernemers in het MKB gehalveerd is. 68% van de ondernemers denkt echter dat nu een goed moment is om te verkopen. Waarom juist nu? 

Meerdere aanbiedingen

In de praktijk zien we regelmatig dat voor bedrijven meerdere geïnteresseerde kopers te vinden zijn, soms zelfs wel 25. Dit geeft u als verkopende partij opties. Opties om de biedingen naast elkaar te leggen en niet alleen te vergelijken wat er onder aan de streep overblijft, maar ook wat op managementniveau de beste match is. Wat het beste resultaat oplevert voor uw werknemers, en wat uw nalatenschap optimaal waarborgt. Het verkopen van een bedrijf is namelijk niet alleen een financieel proces, er komen ontzettend veel emoties bij kijken. Er zit veel tijd en moeite in uw onderneming, en er afscheid van nemen middels een verkoop gaat niet zomaar. Het kunnen vergelijken van meerdere aanbiedingen biedt u perspectief. 

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Gunstig overnamelandschap

Er zijn meer kopers in de markt dan verkopers, dit heeft er mede voor gezorgd dat in het afgelopen jaar de prijzen die betaald worden voor ondernemingen tussen de 10 en de 20% zijn gestegen. Daarnaast is er veel kapitaal beschikbaar bij private equity en zijn er veel strategische partijen die willen profiteren van synergiën en daarom aanpalende ondernemingen willen overnemen. Deze factoren wegen allemaal mee in het gunstige overnamelandschap.

Perfecte verkoopmoment

Het gaat economisch goed in Nederland. Bedrijven groeien en maken flink winst. Als u nog een paar jaar wacht is uw EBITDA misschien hoger, wat resulteert in een hogere multiple, maar is de markt dan nog zo gunstig? Dat is een afweging die u als ondernemer zelf moet maken. Bent u er emotioneel klaar voor om afstand te nemen van uw onderneming en wilt u bij verkoop meer kunnen vergelijken dan enkel het bedrag onder de streep? Dan is, met de huidige stand van de markt, nú het perfecte moment om te verkopen. 

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames

Ferry Nahon is managing partner bij Marktlink Fusies & Overnames. Als partner is hij ondernemer, maar vooral ook projectleider die ondernemers ondersteunt in vraagstukken rondom verkoop dan wel aankoop van bedrijven, management buy-outs en management buy-ins.

 

artikel delen