Opiniepanel kijkt vooruit op 2017

Redactie team, Brookz | December 21, 2016

De Nederlandse economie groeit in 2017 voor het derde achtereenvolgende jaar. De rente is laag, er is veel investeringsgeld in de markt en banken zijn weer bereid om te financieren. Daarom deze keer de stelling: ‘2017 is een perfect jaar om je bedrijf te verkopen’

Goed momentum voor bedrijfsverkoop

Ondanks de Brexit en de verrassende uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, staan alle signalen in de markt op groen. Bedrijfswinsten trekken aan en er is meer dan genoeg geld beschikbaar. Terwijl het aanbod van ‘mooie ondernemingen’ matig blijft. Dat zal in 2017 niet veranderen. Het geld in de markt zoekt de weg naar rendement en de vraag naar ‘mooie bedrijven’ is in 2017 onverminderd groot.

Zowel strategische kopers als financiële investeerders blijven actief. Of het nu gaat over bedrijfsopvolging, groei of juist het veilig stellen van een deel van het vermogen door een pré exit. Dit biedt ondernemers volop kansen om hun verkoopambities te realiseren. Ons advies is gebruik te maken van het momentum. De belangrijkste factor om een succes te maken van het complexe verkoopproces blijft echter een gedegen en grondige voorbereiding. Dat zal in 2017 niet anders zijn.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Aron de Jong 
Ten Kate Huizinga Corporate Finance

Zichtbare groei bedrijf

Een belangrijk element tijdens de onderhandelingen in een verkooptraject is de toekomstverwachting en de daarbij afgegeven prognose. Het is erg prettig wanneer een positieve toekomstverwachting reeds wordt onderschreven door een zichtbare groei in het verleden. Een koper laat zich niet makkelijk overtuigen van een verwachte groei na een verkoop, als hiervan in het verleden geen sprake is geweest. Ook gedurende het overnametraject is het prettig wanneer de onderneming de wind in de zeilen heeft.

Tussentijds zullen resultaten opgevraagd worden om de afgegeven prognose te kunnen toetsen. Wanneer de onderneming conform prognose presteert, zullen de onderhandelingen soepeler verlopen en is er geen noodzaak tot heronderhandelen. Wanneer de onderneming boven verwachting presteert, geeft dat verkoper een mooi stukje wisselgeld om in te zetten tijdens de onderhandelingen over de overige transactievoorwaarden. De relatief lage rente beschouw ik eerder als een prettige bijkomstigheid voor de verkoper die mogelijk een hogere prijs krijgt voor zijn aandelen.

Alexander den Boer
Van Oers Corporate Finance

Proactieve benadering belangrijk

2017 is inderdaad een prima jaar voor de verkoop van je bedrijf. Overnamefinanciering is voor kopers relatief makkelijk te verkrijgen tegen (nog) aantrekkelijke rente condities en financiële partijen beschikken over ruime oorlogskassen. Het veronderstelt wel dat je bedrijf ook verkoop klaar is. De beste timing van verkoop en hoogst verwachte opbrengst wordt primair bepaald door de track record over de afgelopen 3-5 jaar en perspectieven van je bedrijf voor de komende 3-5 jaar, secundair door de economische situatie.

Een goede verkoop vergt een gedegen en vaak jaren voorbereiding. Een proactieve benadering van potentiële kopers levert vaak meer op dan een passieve opstelling waarbij kopers zichzelf (moeten) melden. Het perfecte moment wordt mede bepaald door de koopbereidheid en financieringsmogelijkheden van de ideale koper(s) op je shortlist. Gesprekken met mogelijke kopers in een vroegtijdig stadium helpen het perfecte moment te bepalen. Niet afwachten dus, maar doen!

Jurgen van Olphen
TransEquity Network

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen