Slagerij kopen of verkopen

21 februari 2020

Je wilt een slagerij kopen of jouw slagerij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van slagerijen eruit ziet. Slagerijen ondervinden hevige concurrentie van supermarkten, die meer en meer inzetten op foodconcepten. Voor de slager-ondernemers biedt communicatie met de klant over het merk, het bijbehorende verhaal en ingrediënten een kans om zich te onderscheiden.

Een slagerij verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames sector slagerijen

Cijfers over het aantal overgenomen slagerijen zijn niet voorhanden. Wel besteedt het Centraal Bureau voor de Statistiek aandacht aan de overnames van foodspeciaalzaken in zijn geheel. Daaruit blijkt dat er gemiddeld zo’n vijftien tot twintig winkels in voedingsmiddelen op jaarbasis van eigenaar wisselen.

Aantal fusies en overnames versspeciaalzaken

Wat is een slagerij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe slagerijen behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,55. Dat betekent dat een slagerij gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,55 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple detailhandel

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw slagerij waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de slagersmarkt

Onder slagerijen vallen winkels in vlees en vleeswaren, eventueel in combinatie met uitbenen, uitvliezen, kantsnijden, schoonmaken en voor korte tijd conserveren, in beperkte mate slachten van levend ingekocht slachtvee en het vervaardigen van vleeswaren, -salades en -snacks.

Volgens het CBS zijn er bijna tweeduizend slagerijen in Nederland, waarvan volgens de Slagersmonitor 2017 van brancheverenging Koninklijke Nederlandse Slagers 13,4 procent van de vleesverkoop wordt verkocht bij de slager. Dat percentage staat voor 868 miljoen euro in 2017. Ruim tachtig procent van de omzet van de slager wordt gemaakt door winkelverkoop. Het overige deel wordt gerealiseerd door levering aan horeca & bedrijven, catering en verkoop aan derden.

In cijfers weergegeven zag het aantal slagerijen er in 2019 als volgt uit (CBS):

1.960 slagerijen, waarvan:

Een slagerij kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de slagersmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden slagerijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Hevige concurrentie 

Uit de Slagersmonitor 2017 bleek dat er nog genoeg kansen liggen voor slager-ondernemers, maar dat er wél werk aan de winkel is. De vleesconsumptie over de periode 2014 tot 2017 is afgenomen en de concurrentie is hevig van de supermarkten, die een veel betere inkooppositie hebben en daardoor versspeciaalzaken op prijs beconcurreren.

#2 Seizoensafhankelijk 

Het afgelopen jaar groeide de totale omzet in de markt van versspeciaalzaken maar met 0,3%. Echter, slagerijen groeiden licht met 0,7%, dat ongetwijfeld te danken is aan het uitstekende barbecueweer. Voor 2020 verwacht het Economisch Bureau van ING een stabiele lijn, met licht stijgende omzetten onder andere door het doorbelasten van de btw-verhoging.

#3 Big data 

Big data biedt slager-ondernemers de kans om onderbouwde keuzes te maken met betrekking tot menu’s, ingrediënten, gerechten, prijsstelling, aanbiedingen, personele bezetting, klantwensen en gewenste klanten. Door na elke wijziging opnieuw te meten kan men het concept blijven verbeteren.

#4 Voedselverspilling

Innovatie vindt plaats in de verpakking van voedsel, om zo producten langer houdbaar en gemakkelijker vervoerbaar te maken. Maar bovenal om voedselverspilling tegen te gaan, een trend die steeds belangrijker wordt onder consumenten.

Slagerij verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw slagerij. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele slagerijen succesvol gekocht en verkocht.

Categorieën

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!