Suikerooms, bedrijfsovername Buisman 1867

Redactie team, Brookz | October 2, 2018

 Toen de laatste nazaat van de familie Buisman op zoek was naar een nieuwe eigenaar voor Koninklijke Buisman, stapten Joep van Wessem en Dirk van Kappen in 2007 vol vertrouwen in. Zeven jaar later wordt Van Kappen uitgekocht door Robert Hoopman.

Zeven jaar geleden waren Dirk van Kappen en Joep van Wessem op zoek naar een onderneming waarin zij hun kennis en door de jaren opgebouwde ervaring konden inzetten. Via overnameadviseur Marktlink kwam het bedrijf in contact met de Koninklijke Fabriek van Gebrande Suiker R. Buisman gespecialiseerd in gebrande suikeraroma’s, koffie instants en –creamers. De oud-eigenaar, de heer Olland, wilde zijn zakelijke belangen afbouwen en binnen de familie en onderneming waren geen geschikte overnamekandidaten.

Van Kappen en Van Wessem namen het bedrijf over en bouwden het verder uit. Buisman kenmerkt zich inmiddels door twee takken binnen het bedrijf. Enerzijds richt de consumentenkant zich op producten voor de consument en het beter en eigentijdser positioneren hiervan. Hier maken bijvoorbeeld producten als koffie instants deel van uit. Daarnaast richt de ingrediëntentak, bestaande uit gebrande suikers en caramels, zich weer op een ander deel van de markt. ‘We zijn inmiddels actief in een groot aantal landen, vooral in Noordwest-Europa en Zuidoost- Azië’, aldus Van Wessem. En niet zonder succes: Buisman laat al jaren een positief resultaat zien.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Zichzelf verkocht

Onlangs, zeven jaar na de succesvolle bedrijfsovername, maakte Van Kappen de keuze om zich terug te trekken uit het bedrijf en meer aandacht te besteden aan zijn privéleven. Hiermee ontstond de ruimte voor participatie van een nieuwe partner. Via Marktlink kwam Van Wessem in contact met Hoopman. ‘In eerste instantie was het de bedoeling een nieuwe partner aan te trekken voor de consumententak, terwijl ikzelf verantwoordelijk zou blijven voor Buisman Ingredients. Het betreffen namelijk twee losse bedrijven, Consumer en Ingredients, onder één holding’, vertelt Van Wessem. Al snel bleek dat Hoopman en Van Wessem dezelfde visie deelden over het bedrijf en dat beide partijen een toekomst voor Buisman voor zich zien. ‘Zelfs zo goed, dat we hebben besloten allebei mede-eigenaar te worden van het volledige bedrijf, en niet beide van één van de twee takken.’

Dit vereiste het nodige papierwerk, gevolgd door de onderhandelfase. Het bedrijf moest immers worden verkocht door Van Kappen en Van Wessem, en weer worden verkocht aan Van Wessem en Hoopman. ‘In feite zijn de aandelen verkocht aan een nieuwe beheermaatschappij. Maar toch zou je kunnen zeggen dat ik ze aan mezelf heb verkocht.’ De bedrijfsovername is gefinancierd uit eigen geld en een bancaire lening gefinancierd door de ING. ‘We hebben een en ander relatief snel kunnen afronden, niet in de laatste plaats door bereidwilligheid van alle partijen.’ Op 16 oktober 2014 werd het deze definitieve  koopcontract getekend.

Gezamenlijk aansturen

Hoopman, eerder onder andere werkzaam voor Nestlé, zal zich voornamelijk toeleggen op de consumer-tak, waar Van Wessem de ingredients-tak onder zijn hoede zal blijven nemen. ‘Maar we zijn allebei voor de helft partner en beleidsbeslissingen nemen we gezamenlijk.’ De doelstellingen voor de toekomst hebben vooral betrekking op het versterken en uitbreiden van de huidige activiteiten. Voor consumenten is dit in eerste instantie het verbeteren van de distributie en verbreding van het assortiment en daarna zal de groei vooral uit innovatie moeten komen. Voor ingredients staat het uitbreiden van de business in Zuidoost-Azië hoog op de agenda, net als het verdiepen van kennis en het vermarkten hiervan. ‘We zijn inmiddels meer dan alleen een leverancier voor onze klanten. We kunnen onze adviesfunctie nog verder uitbouwen en van nog meer waarde zijn voor onze klanten.’

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen