Tankstation kopen of verkopen

10 februari 2020

U wilt een tankstation kopen of uw tankstation verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van tankstations eruit ziet. Brandstof blijft uiteraard het belangrijkste verkooproduct, maar veel eigenaren van tankstations kunnen het verschil maken door in te zetten op de trend van gemak en gezond én alvast in te spelen op duurzaamheid.

Een tankstation verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames sector tankstations

Cijfers over het aantal fusies en overnames van tankstations worden niet geregistreerd. Wel is het een trend dat de grotere partijen op de tankstationmarkt zich roeren. Zo slaan onder andere Q8, Texaco en Shell geregeld hun slag op de (internationale) overnamemarkt.

Aandeel overnames automotive/transport/logistiek

Wat is een tankstation waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de automotive, transport en logistiek, de sector waartoe tankstations behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,85. Dat betekent dat een tankstation gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,85 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple automotive/transport/logistieki

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Uw tankstation waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de tankstationmarkt

Voor de korte termijn verwacht Rabobank dat de totale afzet van brandstoffen in Nederland stabiel zal blijven. Het aandeel van benzine zal verder groeien ten koste van diesel en de verkoop van lpg zal sterk blijven dalen. Op de lange termijn zal de vergroening van het wagenpark, door efficiëntere brandstofmotoren en de opkomst van elektrische auto’s, tot een sterke daling leiden in de verkoop van brandstofproducten. Innoveren en verduurzamen is essentieel om te kunnen overleven in de markt, zoals het aanbieden van snellaadfaciliteiten voor volledig elektrische auto’s en duurzamere brandstoffen als cng en lng.

In cijfers weergegeven zag het aantal tankstations er de afgelopen jaren als volgt uit (BOVAG):

2003: 4.236
2005: 4.319
2008: 4.243
2011: 4.206
2014: 4.166
2018: 4.121

Het aantal locaties in Nederland waar brandstof verkocht wordt, is al een lange tijd vrij stabiel. In vijftien jaar tijd slonk het totaal aantal tankstations slechts met 3%. De enorme groei van onbemande tankstations (+265%) compenseert de bijna halvering van het aantal bemande locaties (-45%). Daaruit blijkt dat de meeste bemande locaties in elk geval tabak verkopen. Ook de verkoop van eetwaren om mee te nemen, warme dranken en de verkoop van vrijetijdsartikelen ook door veel locaties gedaan wordt.

Een tankstation kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de tankstationmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden tankstations ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Snellaadfaciliteiten 

De overgang naar elektrisch rijden zal gepaard gaan met een stijgende vraag naar snellaadfaciliteiten. Rabobank verwacht dat tankstations die in staat zijn op termijn snelladen te faciliteren, over vijf à tien jaar beter zullen presteren.

#2 Comfort en gemak 

Tankstations kunnen de klant zoveel mogelijk gemak, comfort, kwaliteit en snelheid te bieden, door een uitnodigende shopinrichting, een snelle bediening en een aanbod dat past bij de doelgroep. Kennis van de wensen van passanten is hiervoor van essentieel belang. Grotere tankstations kunnen onderscheidend vermogen creëren door de samenwerking te zoeken met partijen als een supermarktketen, bakkerijformule en/of een pakket- ophaalservice.

#3 Gezonder aanbod 

Een traditionele tankshop staat vol met producten die boordevol suikers en ongezonde vetten zitten. Maar ook de steeds gezonder levende weggebruiker zal meer en meer een aanbod willen zien van gezonde, verse en duurzame producten, zoals smoothies en vers belegde broodjes.

#4 Full service-concept 

Het full service-concept biedt een kans voor bemande tankstations. Hierbij wordt de verkoop van niet-brandstofproducten en diensten van een hoge kwaliteit van steeds groter belang, zoals een bos bloemen, verse broodjes, hoge kwaliteit koffie, avondmaaltijden, een wasstraat (met uitzondering van tankstations langs rijkswegen) en eventueel een kledingstomerij.

Tankstation verkopen?

Bent u op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor uw tankstation. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele tankstations succesvol gekocht en verkocht.

Categorieën

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!