Marijn Dubbeldam, Dubbeldam & Company | October 24, 2018

De marktomstandigheden zijn momenteel gunstig om een bedrijf te verkopen. Het kan een goed moment zijn om een verkoop van uw onderneming te onderzoeken.

De economische ontwikkelingen zijn positief, er is veel geld beschikbaar bij investeringsmaatschappijen en strategische partijen, banken zijn graag bereid om overnames te financieren en de rente is historisch laag, dus lenen is relatief goedkoop. Een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal zoekt een weg naar bedrijven, maar slechts een relatief beperkt aantal bedrijven staat te koop. Als gevolg hiervan zijn de gemiddelde overnameprijzen de afgelopen jaren geleidelijk gestegen.

Snel wisselen van eigenaar

Diverse partijen profiteren van deze gunstige ontwikkeling door hun bedrijf te verkopen. Dit is ook duidelijk zichtbaar bij private equity partijen. De Nederlandse bedrijven die in 2018 door private equity partijen zijn verkocht, waren gemiddeld 5 jaar in portefeuille, meldde het Financieele Dagblad recent. Sinds 2009 zijn bedrijven van private equity partijen niet zo snel van eigenaar gewisseld. Tegelijkertijd lijkt het erop dat private equity partijen terughoudender worden met het doen van nieuwe investeringen, zeker met bedrijven uit sectoren die vroeg-cyclisch zijn.

De vraag is natuurlijk hoe lang de huidige gunstige overnamemarkt nog zal voortduren. In 2008 / 2009 hebben we gezien dat het sentiment heel snel kan omslaan. Banken trokken zich terug en partijen werden voorzichtiger, met dalende verkoopprijzen tot gevolg. De verkopersmarkt sloeg in rap tempo om in een kopersmarkt.

Afvlakkende overnamemarkt?

Er zijn enkele indicatoren van een mogelijk afvlakkende overnamemarkt. Een aantal beursintroducties is uitgesteld, waaronder recent die van LeasePlan. Daarnaast blijkt uit een recent onderzoek van Bureau van Dijk dat wereldwijd in Q3/2018 het aantal transacties met 18% is afgenomen ten opzichte van Q2/2018. Nu is Q3 over het algemeen het kwartaal met de minste afgeronde transacties, maar het aantal afgeronde transacties in Q3/2018 is ook aanzienlijk lager dan in Q3 van 2016 en 2017.

Juiste verkoopmoment

Een goede timing kan van grote invloed zijn op de verkoopcondities. Het bepalen van het juiste verkoopmoment, is misschien wel één van de meest lastige beslissingen die een ondernemer in zijn leven neemt. Zaken die hierbij een rol spelen zijn persoonlijke overwegingen van de ondernemer (gezondheid, leeftijd, toekomstplannen, ambities), in hoeverre de onderneming verkoopklaar is en last but not least de marktomstandigheden.

Als de markt echt omslaat, kan dat betekenen dat er een aantal jaren een minder gunstig verkoop klimaat is. Dus als u toch al van plan was om uw onderneming binnen nu en enkele jaren te verkopen, dan lijkt dit een goed moment om een verkoop van uw onderneming te onderzoeken. 

Marijn Dubbeldam, Dubbeldam & Company

Marijn werkt sinds 1997 als adviseur van ondernemers bij fusies en overnames. Marijn startte zijn loopbaan in bedrijfsovernames bij de corporate finance afdeling van een groot accountantskantoor en startte in 2003 zijn eigen adviesbureau, Dubbeldam & Company.

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse