Bedrijfsverkoop voor dummies

Redactie team, Brookz | March 1, 2012

U wilt uw bedrijf verkopen. Maar mensen die een bedrijf kopen zijn vooralsnog voorzichtig op de markt voor bedrijfsovername. Zo kunt u wel uw bedrijf verkopen.

Bedrijf verkopen is emotie

Nog altijd een veelgehoorde klacht: de verkopende ondernemer weet rationeel dat hij zijn bedrijf moet verkopen (vanwege leeftijd of gezondheid), maar emotioneel is hij nog lang niet zover. Zorg ervoor dat u helemaal ‘los bent’ van uw onderneming. Kopers van bedrijven (of hun overnameadviseurs) prikken daar zo doorheen, waardoor u geen aantrekkelijke overnamekandidaat meer bent. Waarschijnlijk heeft u het bedrijf met eigen handen vanaf de eerste steen opgebouwd. Uw hele leven stond in dienst van de zaak. Dag in, dag uit. Dat u hier afstand en afscheid van moet nemen, is een ingrijpende verandering. Emotioneel verkoop klaar zijn betekent namelijk ook dat u weet hoe u uw leven na de bedrijfsverkoop in gaat richten. U bent straks ondernemer-af, waardoor u aanzien en sociale leven er anders uit komt te zien. Zorg ervoor dat u nu al weet wat u straks wilt gaan doen.

Bedrijfsverkoop is hard werken

De markt voor bedrijfsovername speelt zich grotendeels achter de schermen af. U kunt natuurlijk wachten tot uw accountant eens een keer over bedrijfsverkoop begint, maar die heeft meestal niet zo’n haast. Het is bovendien zijn vak niet. In plaats daarvan kunt u ook zelf het heft in handen nemen om uw bedrijf te verkopen. Uiteraard hoeft u dit niet van de daken af te schreeuwen, maar het is toch geen geheim dat u naar de pensioengerichte leeftijd kruipt?

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Bovendien zien leveranciers, klanten en concurrenten ook wel dat u een paar grijze haren meer op uw hoofd krijgt. U kunt beginnen door u eens te oriënteren op bijeenkomsten over bedrijfsoverdracht of via online databanken. Bedenk niet allerlei bezwaren om het niet te doen, maar ga gewoon eens een open gesprek aan met een specialist voor bedrijfsovername. Kom in ieder geval uit uw stoel. Want de kans dat u zonder wat te doen zomaar een telefoontje krijgt van de ideale strategische koper of MBI-kandidaat, is minimaal. Het is net als met het ondernemen, u moet er wel wat voor doen. U bent zelf verantwoordelijk uw eigen bedrijfsverkoop.

Bedrijfsovername moet gefinancierd kunnen worden

Doordat mensen die een bedrijf kopen momenteel huiverig zijn en veel tijd nodig hebben voordat ze een bedrijf overnemen, moet u ze een beetje op weg helpen. Veel mensen denken dat ze een bedrijfsovername vanaf een paar ton met geen mogelijkheid gefinancierd krijgen door een bank. U kunt de financiering van de bedrijfsovername dus niet langer aan de koper van een bedrijf overlaten en zult zelf aan de slag moeten. Informeert u als eigenaar eens bij uw huisbank naar de financieringsmogelijkheden voordat het bedrijf te koop aangeboden wordt.

Doe dat juist wanneer er nog geen koper van het bedrijf in beeld is. Zo geeft u uzelf tijd om het financieringsplaatje goed in kaart te brengen. Bovendien kent de bank uw onderneming en weet welke verdienmogelijkheden er zijn. U kunt dan samen met de bank het financieringsplan voor de koper van het bedrijf samenstellen. Wanneer u de koper van het bedrijf op deze manier een stapje voor bent, kijkt uw potentiële opvolger met een goed gevoel tegen uw bedrijf aan. U heeft namelijk een kant-en-klaar financieringsplan voor de koper liggen, waardoor hij meteen weet dat de bedrijfsovername wel te financieren is. Dat heeft ongetwijfeld ook een positief effect op de prijs. 

Bedrijfsovername mee-financieren

Iedereen die zijn bedrijf te koop aanbiedt wil natuurlijk het liefste ‘afrekenen en wegwezen’. Niets is zo prettig als het geld in uw zak te hebben en dat u bevrijdt bent van alle kopzorgen over de voortgang van het bedrijf. Zelfs als de prijs iets minder is dan u had verwacht geeft dit de meeste rust. Maar dan hebben we slecht nieuws voor u: anno 2012 is het in veel gevallen niet mogelijk uw bedrijf te verkopen zonder dat u er nog een tijdje in blijft met een achtergestelde lening of een earn-outregeling. De reden hiervan is dat de meeste mensen die een bedrijf kopen op dit moment uw vraagprijs niet volledig kunnen betalen.

Daarom zal de nieuwe eigenaar u vragen om een gedeelte van de transactiesom mee te financieren, vaak door middel van een earn-outregeling. Een riskante constructie voor u, want feitelijk betekent het dat u kopers die het bedrijf overnemen uitstel van betaling verleent voor een gedeelte van de koopsom. Naast de daadwerkelijke waarde van de aandelen, veelal gebaseerd op cijfers uit het verleden, wordt een extra uit te betalen variabel deel van de koopsom overeengekomen, gebaseerd op toekomstige omzet- en winstcijfers. Maak hierover duidelijke afspraken om ervoor te zorgen dat u over een paar jaar daadwerkelijk alle euro’s op uw bankrekening bijgeschreven krijgt.

Bedrijf verkopen onder tijdsdruk is niet verstandig

Onderhandel nooit met de rug tegen de muur. Zorg altijd dat u kunt weglopen van de onderhandelingstafel. Als u druk voelt om uw bedrijf te verkopen, zal zich dat tegen u keren. Mensen die een bedrijf kopen verdiepen zich echt wel in uw situatie en voelen dit feilloos aan. Kortom: zorg voor een serieus en geloofwaardig alternatief. Zodat u het bedrijf niet hoeft te verkopen en met een gerust hart ‘nee’ kunt zeggen tegen een bedrijfsovername. U moet uiteraard wel bereid zijn om voor dit alternatief te kiezen. Anders verliest u aan geloofwaardigheid. U kunt uiteraard zeggen dat als het bedrijf niet verkocht wordt, het alleen maar beter wordt (en dus duurder) en dat het zelfstandig ook prima functioneert. Eventueel neemt u een interim-manager aan om uzelf een tijdje te ontlasten. Het voordeel daarvan is dat de druk van de ketel is. Hierdoor worden de onderhandelingen aanmerkelijk soepeler, omdat het touwtrekken op voorhand al is beslist. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat de gewenste bedrijfsovername sneller rond komt.

Na de bedrijfsovername

Een belangrijk aspect bij een earn-outregeling is de rolverdeling tussen koper en verkoper van een bedrijf. U bent na de bedrijfsovername afhankelijk van de bedrijfsresultaten die in de handen liggen van uw opvolger. Het gevaar bestaat dat u geen enkele invloed heeft op de winstcijfers. Daarom is het verstandig dat u betrokken blijft bij ‘uw’ bedrijf. Natuurlijk is de directeur-grootaandeelhouder functie al vergeven aan de nieuwe eigenaar. Maar u kunt wel fungeren als adviseur om de koper van het bedrijf in te werken en eventueel nog een tijdje te blijven ondersteunen. Leg de nieuwe rolverdeling nauwkeurig vast in een contract met daaraan gekoppeld de beslissingsbevoegdheid bij belangrijke keuzes. Zorg er altijd voor dat u bij een earn-outregeling een stukje zeggenschap houdt over grote beslissingen die van invloed zijn op de bedrijfsvoering. Dat voorkomt een hoop frustratie en garandeert u een betere nachtrust.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen