Tony's Chocolonely verkoopt deel bedrijf voor groei

Redactie team, Brookz | February 10, 2020

Tony’s Chocolonely staat op het punt om een minderheid van de aandelen te verkopen aan Verlinvest, een investeringsvehikel van de Belgische bierfamilie De Spoelberch.

Tony’s Chocolonely is dichtbij de verkoop van een minderheidsbelang aan het Belgische Verlinvest, melden Het Financieele Dagblad en De Tijd. Het duurzame chocoladebedrijf wil met het verse kapitaal voornamelijk de buitenlandse expansie en de bouw van een chocoladefabriek met achtbaan financieren.

Overname


Het Nederlandse Tony’s Chocolonely heeft Rabobank ingeschakeld om een geldschieter te vinden. Directeur Henk Jan Beltman gaf eerder toe een (gedeeltelijke) overname door ‘grote clubs als Nestlé, Mars of Mondelez’ wel te zien zitten; een verkoop zoals eerder bijvoorbeeld De Vegetarische Slager (Unilever) en The Next Web (Financial Times) realiseerden.

Maar het strikken van een multinational is niet gelukt. Nu staan de aandeelhouders Beltman (56%), oprichter en Keuringsdienst van Waarde-presentator Maurice Dekkers (10,3%), oud-directeur Eveline Raymans (7,6%) en het personeel (25,9%) aan de vooravond van het binnenhalen van een investeringsmaatschappij.

Willy Wonka

Die investeerder is Verlinvest van de Belgische familie De Spoelberch, die steenrijk is geworden met bierbrouwer AB InBev. Verlinvest was eerder aandeelhouder van de Nederlandse ecosupermarkt Marqt, dat onlangs is verkocht aan Ekoplaza. Hoe groot het aandelenpakket is dat de Belgen kopen, is niet bekend.

Met het verse kapitaal wil Tony’s Chocolonely de buitenlandse expansie in het Verenigd Koninkrijk en de Veertigste Staten versnellen. Daarnaast staat er een lumineus Willy Wonka-plan op de agenda waar veel geld voor nodig is: het bouwen van een chocoladefabriek met een achtbaan.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen