Fentener van Vlissingens Travix in Chinese handen

Redactie team, Brookz | January 20, 2020

Online reisbureau Travix komt in handen van het Chinese Trip.com. De strategische overname van het Nederlandse moederbedrijf van onder andere CheapTickets moet nog wel goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten en de ondernemingsraad.

Travix wordt verkocht door BCD Holding, dat onder leiding staat van John Fentener van Vlissingen. Onder de BCD-vleugels vallen ook BCD Travel (zakenreizen), Park ’N Fly (parkeren nabij luchthavens), Airtrade Holland (consolidating en fulfillment) en Parkmobile International (mobiele parkeer- en verkeersapplicaties). 

Bedrijfsverkoop

‘Na een oriëntatie van zo'n twee jaar hebben we ons aangesloten bij de grootste Chinese reisgroep Trip.com', zegt directeur John Mangelaars in het radioprogramma BNR Zakendoen over de bedrijfsverkoop. ‘We lopen nu door de goedkeuringen heen van de verschillende overheden.’ De overnameovereenkomst werd al voor Kerst getekend.

De online organisatie Travix bestaat sinds 2011 en is een samenvoeging van CheapTickets, BudgetAir, Vayama, Flugladen en Vliegwinkel. Het bedrijf is actief in 39 landen. 

Internationale expansie

Hoeveel geld de Chinezen op tafel leggen en hoe groot het aandelenbelang is dat ze kopen, is niet bekend. Mangelaars: 'We hadden geen geld nodig, we gingen prima qua groei, maar toevallig kwam deze match nu voorbij. Voor Travix was het vooral heel belangrijk om een technologiepartner te vinden. En Chinezen zijn enorm technologisch gericht.’

Voor Trip.com is Travix voornamelijk een opening naar de Europese markt voor internationale expansie. ‘Wij zijn duidelijk een springplank voor ze in de westerse wereld en zullen het startpunt worden van de groei’, aldus Mangelaars. ‘Amsterdam is een hele goede plek om internationaal vanuit te werken.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen