Veel geld in de markt! Feest voor verkopers?

Duncan Eduard, IRIS Corporate Finance | August 8, 2018

Je hoort het overal. Er is veel geld in de markt. “Het geld klotst tegen de plinten” wordt vaak geopperd. Maar wat betekent dit voor het Nederlandse middenbedrijf? Groeien de bomen echt tot aan de hemel voor verkopers? 

Grote liquiditeit

We hoeven geen wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van de grote liquiditeit in de Nederlandse overnamemarkt. Het wordt alom onderkent en met name de lage rente stuwt investeringen en overnames. Ook bedrijven die in de crisistijd de broekriem hebben aangetrokken, en zodoende extra hard geprofiteerd hebben van de recentelijke upswing van de economie, hebben momenteel forse oorlogskassen. Daarnaast zijn vermogende particulieren en institutionele beleggers continu op zoek naar manieren om rendement te behalen op hun vermogen. Omdat investeren in het MKB hiertoe goede kansen biedt, is er sprake van een toestroom van geld naar dit segment, e.e.a. getuige in de enorme toename van het aantal private equity investeerders voor het MKB.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Verkopersmarkt

Deze ontwikkelingen zorgen momenteel voor een verkopersmarkt. DGA’s die overwegen een gedeelte of het volledige bedrijf te verkopen, hebben een breed scala aan opties waarbij kopers cq. investeerders met elkaar moeten concurreren om de bij hen aanwezige liquiditeiten te kunnen laten renderen. 

In dergelijke marktomstandigheden is het logisch dat prijzen stijgen, wat de laatste tijd duidelijk blijkt in de praktijk en ook ondersteund wordt door marktonderzoek (van o.a. Brookz).

Interessant is om wat meer in te zoomen en te kijken waar de grens ligt qua prijsvorming. We kunnen weinig verklaring vinden in de theorie, omdat met de hedendaagse lage rentes en hoge bereidwilligheid van banken tot financiering, de gemiddelde rendementseisen van investeerders zo sterk zouden moeten dalen, dat dit zou leiden tot irrealistisch hoge waarderingen. Kennelijk groeien de bomen niet tot aan de hemel. 

Tegengewicht

Waar zit het tegengewicht dat ervoor zorgt dat prijzen over de gehele linie niet volledig door het dak gaan? Uitzonderingssituaties, waarbij wel extreme prijzen betaald zijn, even daargelaten.

Ten eerste zien wij in de praktijk dat kopers sterk in scenario’s denken. Houdt de positieve economie stand? Is een businessmodel toekomstbestendig? Bestendigheid van de investering voor een eventuele tweede kredietcrisis wordt getoetst.

Ook zien wij dat prijs niet de enige voorwaarde is waar kopers of investeerders flexibeler mee omgaan. Zo was het vroeger ‘not done’ om managers fors te laten cashen bij de intrede van een private equity investeerder in een bedrijf. Daar zou immers niemand gemotiveerder en meer committed van raken. Heden ten dage is echter het fenomeen pre-exit niet meer van de deal announcements weg te denken. Investeerders laten dus bij enigszins stijgende prijzen kennelijk ook overige eisen zakken. Andere voorbeelden zijn strategische kopers die risico’s van sterke klantconcentratie bij een target veel meer dan vroeger voor lief nemen. Of bijvoorbeeld meer afbreukrisico, dat gepaard gaat met afhankelijkheid van een organisatie van de DGA, accepteren. 

Makkelijke deals? 

Omdat kennelijk zowel de prijzen stijgen en de overige voorwaarden verbeteren, zou men verwachten dat dealmaking een stuk eenvoudiger is geworden. Tot op zekere hoogte is dat ook het geval, mede getuige de grote activiteit in de MKB M&A-markt. Echter stijgt met de evidence ook het verwachtingspatroon van verkopers sterk. Er worden nieuwe standaarden gezet, die op een hoger niveau liggen dan vroeger. Maar ieder bedrijf is anders, en de kwaliteit van de bedrijven wordt zeker nog steeds getoetst. De hoge verwachtingen zijn daarom helaas niet voor elke verkoper haalbaar. 

Het blijft echter onmiskenbaar een prima tijd voor verkopers van bedrijven om transacties te onderzoeken. Het blijkt ook dat kopers, investeerders en banken (ik zou zeggen gelukkig) ook nog een beetje aan hun achterliggende spaarders en beleggers denken.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Duncan Eduard, IRIS Corporate Finance

Duncan, oprichter van IRIS Corporate Finance, is als fusie en overname adviseur al meer dan 15 jaar actief in de markt. Hij is betrokken geweest bij meer dan 100 overname transacties in alle soorten en maten.

artikel delen


Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld