Richard Temmink, Centrum voor Bedrijfsopvolging | July 11, 2018

U betrapt zichzelf op die ene vraag die steeds in uw gedachten opkomt: “Hoe lang wil ik nog doorgaan?”

U bent ondanks de crisis waar Nederland het afgelopen decennium mee te kampen had nog steeds een succesvolle ondernemer! Hopelijk heeft u in 2016/2017 een positief resultaat geboekt en beschikt u weer over een volle orderportefeuille. Na een zware periode hebben we weer lucht. Er ontstaat ruimte om verder te kijken. U betrapt zichzelf op die ene vraag die steeds in uw gedachten opkomt: “Hoe lang wil ik nog doorgaan?”

Dit is helemaal geen gekke vraag. Waarschijnlijk heeft u hier een aantal persoonlijke en zakelijk overwegingen voor.

Verkopen in 1 jaar, kan dat?

Veel overname-adviseurs geven aan dat de overdracht van uw bedrijf tussen de 3 en 5 jaar gaat duren. Dat is de tijd die nodig is om uw bedrijf grondig onder de loep te nemen en een rustige gang naar de markt te maken. Maar u bent ondernemer! U stuurt graag aan op resultaat! U heeft de knoop doorgehakt en heeft geen behoefte om zo lang bezig te zijn met de verkoop van uw bedrijf.

Vraag nu het stappenplan bedrijfsverkoop aan

Dit is het goede moment

Als u voor uzelf de knoop heeft doorgehakt, komen automatisch de volgende vragen op: “Is dit het juiste moment om mijn bedrijf te verkopen?” en “Hoe is het gesteld met de overnamemarkt?”

Wij kunnen u geruststellen met een aantal actuele ontwikkelingen:

  • Veel bedrijven hebben gewacht met overnames, maar zijn des te gretiger in de markt;
  • Het huidige personeelstekort in sommige bedrijfstakken is een goede reden om bedrijven met capabel personeel over te nemen;
  • De crisis heeft veel latente ondernemers van loondienst naar ondernemerschap gedreven daar zitten veel interessante kopers tussen;
  • Het beste moment om een bedrijf te verkopen is aan de start van een stijgende lijn, niet aan de top;
  • Dankzij veel beschikbaar kapitaal willen banken weer meer investeren;
  • Door de lage rente zoeken pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen alternatieve bestemmingen voor hun kapitaal;

De marktomstandigheden zijn gunstig, iets waar u als ondernemer van kunt profiteren. Een goede, overzichtelijke overname is namelijk in 1 jaar te bereiken. Welke 7 stappen u kunt ondernemen om dit te bereiken? Dat delen wij graag in ons handboek “Zo verkoopt u uw bedrijf in 1 jaar”. Mocht u daar interesse in hebben dan kunt u dat gratis aanvragen via onze website.

Zelf uw bedrijf (gedeeltelijk) verkopen? Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw bedrijf. 

Richard Temmink, Centrum voor Bedrijfsopvolging

Richard Temmink MBA (1969) is sinds 2013 als partner verbonden aan het Centrum voor Bedrijfsopvolging (CvB). Hij is gecertificeerd bij de BOBB (Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht) en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het vak.

artikel delen