Vermogen is voor ondernemers vaak onbekend terrein: 5 eyeopeners

Vijf tips over voortzetting van het vermogen nadat ondernemers hun bedrijf hebben verkocht.

4 oktober 2022, Pim Hoyng, Delen Private Bank

Voortzetting van het vermogen is heel wat anders dan de voortzetting van een bedrijf, zo ontdekken ondernemers nadat zij hun bedrijf hebben verkocht. Wat de beste aanpak is, hangt ervan af. Hier alvast vijf eyeopeners. 

1. Een verrekenbeding drukt de erfbelasting

Om hun bedrijf te beschermen, kiezen ondernemers bij hun huwelijk doorgaans voor huwelijkse voorwaarden. Maar verkopen zij het bedrijf, dan zijn die niet altijd meer zo gunstig. Stel dat de verkoopopbrengst netto 10 miljoen euro bedraagt en de ondernemer komt daarna te overlijden. De nalatenschap is gelijk aan de verkoopopbrengst en het privévermogen van de andere partner is nihil.

De partner die erft betaalt dan over het hele bedrag – uitgezonderd ongeveer 680.000 euro vrijstelling – erfbelasting. Een eenvoudige uitweg zou kunnen zijn door alsnog een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden op te nemen, de erfenis wordt dan na het overlijden afgehandeld alsof er een gemeenschap van goederen was. De partner hoeft dan nog maar over de helft van de nalatenschap erfbelasting te betalen, omdat deze de andere helft door het verrekenbeding heeft verkregen. Minus de vrijstelling scheelt dat ongeveer een miljoen euro.

2. Met een familiefonds zorg je dat je kinderen gecontroleerd aan hun geld komen

Ondernemers maken zich vaak zorgen over hoe de kinderen met hun aanzienlijke schenking of erfenis zullen omgaan. Ook daarvoor zijn goede oplossingen te verzinnen, zoals de oprichting van een familiefonds of schenken onder bewind. Vastgelegd wordt dan onder welke voorwaarden kinderen aan het geld komen, bijvoorbeeld vanaf een bepaalde leeftijd, na het behalen van een diploma of voor de aankoop van een woning.

3. Formuleer een financieel plan om optimaal van je opbrengst te genieten

Bij de voortzetting van het vermogen na de bedrijfsverkoop komen ook allerlei afwegingen kijken. Hoe houd je rekening met de belasting? Hoeveel inkomsten uit vermogen zijn nodig voor een zorgeloos leven? Stel dat een ondernemer van 55 jaar voorheen een jaarinkomen had van 100.000 euro, en nu hij meer vrije tijd krijgt voortaan 150.000 euro per jaar wil kunnen besteden. Dat betekent dat hij 25 jaar lang bruto ruim 200.000 euro per jaar uit zijn vennootschap nodig heeft, opgeteld ruim 5 miljoen euro.

Met een financieel plan neem je dit goed inrichten, met als ingrediënten: jee persoonlijke en zakelijke situatie, je wensen en behoeften, een scenario-analyse op basis van beleggingsrendementen én fiscale afwegingen. Betrek een deskundige – zoals Delen Private Bank – om je hierbij te helpen.  

4. Blijf investeren in ondernemerschap met een lening op basis van vermogen

Volgende vraag is: wil je nog een deel investeren, bijvoorbeeld in startende ondernemingen of in vastgoed? Een lening op basis van vermogen kan daarbij een mooie oplossing zijn. Bij Delen Private Bank zijn er wat dat betreft mogelijkheden, tegen een gunstig rentetarief.

5. Neem vermogensstructurering ruim van tevoren mee

Overleg liefst in een vroeg stadium over vermogensstructurering en de verkoop van de onderneming. Het belang daarvan wordt nogal eens onderschat. Breng je een aantal zaken vóór de verkoop in kaart, dan kun je meteen al bepalen of de verkoopprijs hoog genoeg is om van te leven en hoeveel je overhoudt voor andere zaken.

Ook verstandig is het om dan alvast na te denken over de zichtbaarheid van het verworven vermogen via een openbare informatiebron als de Kamer van Koophandel. Eenvoudige ingrepen kunnen de privacy beschermen.


Pim Hoyng verzorgt tijdens de Nationale Overname Dag van donderdag 3 november de workshop Wat te doen met een miljoen?, na een bedrijfsverkoop. 


Pim Hoyng
Pim Hoyng, Delen Private Bank

Pim Hoyng is als Financial & Estate Planner werkzaam bij Delen Private Bank. Hij ondersteunt bestaande en potentiële relaties op het gebied van vermogensstructurering, financiële planning en estate planning. Deze dienstverlening wordt aangeboden vanuit de behoefte van cliënten aan bescherming en gemoedsrust.

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Brookz 500 (2023): bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

De Brookz 500 is het ultieme jaarboek met een overzicht van de belangrijkste adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners in de Nederlandse MKB-overnamemarkt.

Een handige en waardevolle uitgave die op het bureau van geen enkele ondernemer, investeerder of MBI'er met overname- of verkoopplannen mag ontbreken.

Bestel nu deze waardevolle uitgave van maar liefst 276 pagina's!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Wat staat er in een verkoopmemorandum?

Bedrijf verkopen? Stel eerst een verkoopmemorandum op. In dit artikel een overzicht van wat er in een verkoopmemorandum moet staan.

lees meer >

Bedrijf te koop wegens pensioen

We leven in een tijd waarin vergrijzing grote invloed uitoefent op onze maatschappij. Zo neemt ook het aantal bedrijven dat in de verkoop gaat staan wegens de naderde pensioenleeftijd van de ondernemer, toe. 

lees meer >

9 zaken om je bedrijf verkoopklaar te maken

Je krijgt veel vragen die je moet beantwoorden. Aan wie kan de onderneming verkocht worden? Is mijn bedrijf daar wel klaar voor? Met andere woorden: is mijn bedrijf verkoopklaar?

lees meer >