2 maart 2023, Pim Hoyng, Delen Private Bank
Voortzetting van het vermogen is heel wat anders dan de voortzetting van een bedrijf, zo ontdekken ondernemers nadat zij hun bedrijf hebben verkocht. Wat de beste aanpak is, hangt ervan af. Hier alvast vijf eyeopeners.
Om hun bedrijf te beschermen, kiezen ondernemers bij hun huwelijk doorgaans voor huwelijkse voorwaarden. Maar verkopen zij het bedrijf, dan zijn die niet altijd meer zo gunstig. Stel dat de verkoopopbrengst netto 10 miljoen euro bedraagt en de ondernemer komt daarna te overlijden. De nalatenschap is gelijk aan de verkoopopbrengst en het privévermogen van de andere partner is nihil.
De partner die erft betaalt dan over het hele bedrag – uitgezonderd ongeveer 680.000 euro vrijstelling – erfbelasting. Een eenvoudige uitweg zou kunnen zijn door alsnog een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden op te nemen, de erfenis wordt dan na het overlijden afgehandeld alsof er een gemeenschap van goederen was. De partner hoeft dan nog maar over de helft van de nalatenschap erfbelasting te betalen, omdat deze de andere helft door het verrekenbeding heeft verkregen. Minus de vrijstelling scheelt dat ongeveer een miljoen euro.
Ondernemers maken zich vaak zorgen over hoe de kinderen met hun aanzienlijke schenking of erfenis zullen omgaan. Ook daarvoor zijn goede oplossingen te verzinnen, zoals de oprichting van een familiefonds of schenken onder bewind. Vastgelegd wordt dan onder welke voorwaarden kinderen aan het geld komen, bijvoorbeeld vanaf een bepaalde leeftijd, na het behalen van een diploma of voor de aankoop van een woning.
Bij de voortzetting van het vermogen na de bedrijfsverkoop komen ook allerlei afwegingen kijken. Hoe houd je rekening met de belasting? Hoeveel inkomsten uit vermogen zijn nodig voor een zorgeloos leven? Stel dat een ondernemer van 55 jaar voorheen een jaarinkomen had van 100.000 euro, en nu hij meer vrije tijd krijgt voortaan 150.000 euro per jaar wil kunnen besteden. Dat betekent dat hij 25 jaar lang bruto ruim 200.000 euro per jaar uit zijn vennootschap nodig heeft, opgeteld ruim 5 miljoen euro.
Met een financieel plan neem je dit goed inrichten, met als ingrediënten: jee persoonlijke en zakelijke situatie, je wensen en behoeften, een scenario-analyse op basis van beleggingsrendementen én fiscale afwegingen. Betrek een deskundige – zoals Delen Private Bank – om je hierbij te helpen.
Volgende vraag is: wil je nog een deel investeren, bijvoorbeeld in startende ondernemingen of in vastgoed? Een lening op basis van vermogen kan daarbij een mooie oplossing zijn. Bij Delen Private Bank zijn er wat dat betreft mogelijkheden, tegen een gunstig rentetarief.
Overleg liefst in een vroeg stadium over vermogensstructurering en de verkoop van de onderneming. Het belang daarvan wordt nogal eens onderschat. Breng je een aantal zaken vóór de verkoop in kaart, dan kun je meteen al bepalen of de verkoopprijs hoog genoeg is om van te leven en hoeveel je overhoudt voor andere zaken.
Ook verstandig is het om dan alvast na te denken over de zichtbaarheid van het verworven vermogen via een openbare informatiebron als de Kamer van Koophandel. Eenvoudige ingrepen kunnen de privacy beschermen.
In tijden van personeelskrapte denken ondernemers erover om (talentvolle) medewerkers en managers te belonen met aandelen. Maar is dat wel zo verstandig?
Voor iedere ondernemer is het goed om zaken op orde te hebben. Want als die koper komt, zorg dan dat je er klaar voor bent.
Onderschat de impact van een bedrijfsverkoop op medewerkers niet. Denk in een vroeg stadium na over de communicatie met personeel.