Viswinkel kopen of verkopen

19 februari 2020

Je wilt een viswinkel kopen of jouw viswinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van viswinkels eruit ziet. Winkels in vis, schaal- en weekdieren staan voor uitdagende tijden. Door de opkomst van versproducten in de supermarkt hebben de viswinkels er een geduchte concurrent bij. Maar inzetten op duurzame vis en een directe visbeleving in de winkel kan de consument over de streep trekken.

Een viswinkel verkopen? Bereik 20.000 potentiële kopers binnen één week. 

Aantal overnames sector viswinkels

Concrete cijfers over het aantal fusies en overnames van viswinkels, zijn niet bekend. Het aantal fusies en overnames van alle versspeciaalzaken schommelt jaarlijks tussen de tien en twintig transacties, waarbij Grant Thornton de komende jaren een toename ziet. ‘Puur en alleen naar internationale transacties kijkend zien we een sterke interesse van buitenlandse kopers voor bedrijven actief in onder andere de vis, vlees en gevogelte.’

Aantal fusies en overnames versspeciaalzaken

Wat is een viswinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe viswinkels behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 3,55. Dat betekent dat een viswinkel gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,55 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,95.

Gemiddelde ebitda-multiple detaihandel

 

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw viswinkel waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over de viswinkelmarkt

De Nederlandse visverwerkende industrie heeft een totale omzet van ongeveer 4,5 miljard euro en biedt werkgelegenheid aan 5.655 FTE, volgens de Visfederatie. De importwaarde is de afgelopen jaar flink gegroeid en komt uit op 2,8 miljard euro. Voor de (Nederlandse) visverwerkende industrie is het van belang om toegang te hebben tot voldoende grondstoffen. Hiervoor is deze industrie erg afhankelijk van landen buiten de EU. De exportwaarde bedraagt ongeveer 3,8 miljard euro. Van de totale omzet van de Nederlandse visverwerkende industrie bedraagt de export ongeveer 70 tot 80 procent.

In cijfers weergegeven zag het aantal viswinkels er in 2019 als volgt uit (CBS):

Een viswinkel kopen? Bekijk het aanbod in Brookz.

Trends en ontwikkelingen in de viswinkelmarkt

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden viswinkels ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Focus op directe consumptie 

Speciaalzaken als viswinkels richten zich in toenemende mate op gemak en producten voor directe consumptie. Conceptontwikkeling is daarbij essentieel en speelt in op de behoefte van de consument naar meer beleving rondom het product.

#2 BTW-verhoging 

Speciaalzaken hebben de verhoging van het lage btw-tarief naar negen procent in 2019 vrijwel volledig doorberekend in hun prijzen. De bijdrage van het btw-effect aan de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en dranken bedraagt daardoor bijna drie procentpunt, volgens het Economische Bureau van ING.

#3 Lokale samenwerking 

De grootste kansen zijn weggelegd voor ondernemers die samenwerken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk in- en verkopen van regionale producten, eventueel in samenwerking met lokale boeren en telers. De bewuste consument hecht steeds meer waarde aan duurzame producten die lokale ondernemers helpen.

#4 Toenemende concurrentie 

Al een aantal jaar op rij verliest de versspeciaalzaak marktaandeel aan de supermarkt. Doordat supermarkten een veel betere inkooppositie hebben, weten zij de versspeciaalzaak op prijs te beconcurreren. Voor de speciaalzaken is het zaak hier een onderscheidend aanbod tegenover te zetten.

Viswinkel verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw viswinkel. Plaats dan een anoniem profiel van uw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 20.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele viswinkels succesvol gekocht en verkocht.

Categorieën

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan Verkoop je bedrijf in 7 stappen!

* Verplicht veld 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Bekijk het bedrijfsaanbod op Brookz

Bedrijfsovername

Maak een gratis account aan en bekijk het volledige bedrijfsaanbod op Brookz met 650+ verkoopprofielen.

Registreer gratis!