Stap 1/6 - Zo stel je een zoekprofiel op

Je wilt een bedrijf overnemen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel.

21 mei 2021

Je wilt een bedrijf overnemen, maar waar begin je? Heel eenvoudig: alles begint met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel.

Je weet nog niet precies wat voor bedrijf je wil kopen? Geen zorgen. De meeste ondernemers die hun zoektocht beginnen hebben meestal ook geen idee. Begin daarom met het opstellen van een uitgebreid zoekprofiel dat je de noodzakelijke focus geeft.

Het beantwoorden van de volgende vragen geeft je al een concreter beeld:

• In welke sector of branche zoek je een bedrijf?
• Wat voor type bedrijf zoek je: productie, dienstverlening of handelsbedrijf?
• Welke omvang moet het bedrijf hebben qua omzet en aantal medewerkers?
• In welke regio van Nederland moet het bedrijf bij voorkeur gevestigd zijn?
• In welke (groei-)fase zit het bedrijf: snelle groei, cashcow of turn-around?
• Hoeveel (financieel) risico wil je lopen?
• Op welke termijn wil je een bedrijf overnemen?
• Wil je een 100% overname of een (deel-)belang?

Vervolgens is het belangrijk om de antwoorden op deze vragen een rangorde te geven, gebaseerd op wat voor jou belangrijk is. Als je zo alle zoekcriteria geprioriteerd hebt, maakt dat het zoekproces een stuk overzichtelijker. Zo weet je tijdens je zoektocht op internet heel snel welke profielen wél de moeite waard zijn om op te reageren - en welke niet.

Een ander belangrijk voordeel van een scherp zoekprofiel is dat je ook door potentiële verkopers en overnameadviseurs veel serieuzer genomen wordt. Want als je zelf al niet duidelijk kan maken wat je zoekt zullen verkopende partijen weinig animo hebben om met jou uitgebreid informatie uit te wisselen over hun bedrijf.

Voorbeeld van een zoekprofiel:

Elektrotechnisch productiebedrijf

Hoofdzakelijk actief in de zakelijke markt

Beschrijving 
Het bedrijf is hoofdzakelijk actief in het ontwikkelen en produceren van elektrotechnische installaties, beveiligingsinstallaties, datanetwerken, inclusief de service- en onderhoudwerkzaamheden.

Markt
B2B en zakelijke opdrachtgevers zoals aannemers, vastgoedeigenaren, vastgoedbeheerders en zorginstellingen.

Omvang
Omzet ca. 1 miljoen euro, maximaal 10 medewerkers.

Locatie
Bij voorkeur gevestigd in een straal van 40 km rondom Utrecht. Ondernemingen buiten deze regio worden op voorhand niet uitgesloten.

Levenscyclus
Stabiele onderneming met (internationale) groeipotentie.

Profiel koper
Ambitieuze manager, 39 jaar, succesvol in verschillende commerciële rollen bij diverse multinational(s). Bewezen succesvol in het dragen van P&L-eindverantwoordelijkheid, het motiveren van mensen en het implementeren van organisatieveranderingen. Heeft toegang tot financiering en investeringsmogelijkheden (>1 miljoen euro). Veel ervaring in het (internationaal) lanceren van nieuwe producten in een B2B-markt en onderhandelingen met leveranciers. Afgeronde studie Technische Bedrijfskunde in Delft. Werkzaam geweest in diverse landen en (bedrijfs-)culturen.

Transactievorm
Bij voorkeur een aandelentransactie, waarbij in ieder geval de meerderheid van de aandelen wordt verworven.

Zoekprofiel plaatsen?

Via Brookz kun je een anoniem zoekprofiel plaatsen, waarmee je binnen 24 uur ruim 35.000 actieve én latente verkopers bereikt.

Plaats hier zelf je zoekprofiel op Brookz


Kopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsovername een succes met het Brookz-stappenplan

 

 

Brookz 500: bestel jouw exemplaar!

Vind een geschikte adviseur in deze unieke 'Who is Who' van de Nederlandse overnamemarkt.

Alle actieve advieskantoren, investeringsmaatschappijen en overige dienstverleners in een waardevolle uitgave van maar liefst 252 pagina's (t.w.v. €24,95)!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Op Brookz staat het grootste en meest actuele aanbod aan bedrijven van Nederland. Ontvang geheel gratis de nieuwst geplaatste bedrijven op Brookz in je inbox. Op die manier ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste bedrijvenaanbod.

Gerelateerde artikelen