Bedrijfsovername via crowdfunding

Remko Jansen, Knab Zakelijk | December 11, 2017

Afgelopen maanden hebben een aantal bedrijven gebruikgemaakt van de mogelijkheid om via crowdfunding een overbruggingskrediet af te sluiten met het doel van een bedrijfsovername.

Het overnemen van een bedrijf is een proces waarbij een nauwkeurig financieringsplan opgesteld moet worden. Dit kun je op diverse manieren aanpakken, zoals bankkrediet aanvragen en investeerders aantrekken. Sinds dit jaar heeft Knab een constructie bedacht waarbij je een bedrijfsovername kunt financieren via crowdfunding. Hieronder vind je twee voorbeelden van bedrijfsovernames die snel, eenvoudig en succesvol gefinancierd werden dankzij de investeerders via Knab Crowdfunding.

Wilmod Heating & Systems

Het Nederlandse bedrijf Wilmod Heating & Systems is een leverancier van verwarmingselementen. Kuwatec BV, een ander Nederlands bedrijf, handelt in apparatuur voor de kunststofverwerkende industrie: een aanverwante activiteit. De twee bedrijven vullen elkaar aan en besluiten dat Wilmod Heating & Systems Kuwatec gaat overnemen. De koper neemt de gehele onderneming over, inclusief bezittingen en schulden, rechten en verplichtingen, contracten met leveranciers, personeel, etc. Feitelijk verandert alleen de identiteit van de aandeelhouder.

Er is een bedrag van € 300.000 nodig deze aandelentransactie. Via Knab Crowdfunding wordt dit bedrag in november 2017 binnen een uur door 245 investeerders volgeschreven. De looptijd van het overbruggingskrediet is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Outboard Shop Rotterdam

Een tweede voorbeeld is het Rotterdamse bedrijf Outboard Shop dat een breed assortiment aan watersportartikelen verkoopt. Ondernemer Dirk Bonder heeft een grote passie voor boten en wil met de overname van Outboard Shop Rotterdam zowel on- als offline een groot assortiment aan bootonderdelen gaan verkopen. De toenmalige eigenaar wil zich juist gaan focussen op andere zaken. Een goede match. De koper, Bonder SWW Advies, zal de activa van Outboard Shop Rotterdam overnemen. In het geval van zo’n activa/passiva deal worden alleen de bezittingen en schulden van de verkopende onderneming overgeheveld naar de onderneming van de koper.

De totale financieringsbehoefte wordt vastgesteld op € 575.000. Hiervan is € 450.000 voor de overname van de activa van Outboard Shop Rotterdam. € 125.000 is voor het werkkapitaal. Er wordt besloten dat er € 250.000 via crowdfunding geleend zal worden voor de activa-transactie. Begin november wordt ook deze overname via Knab crowdfunding in slechts enkele uren volgeschreven door 318 investeerders. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Zelf ook een bedrijfsovername financieren?

Dus als je op zoek bent naar financiering van je bedrijfsovername, kijk dan eens op de website van Knab. Maak een vliegende start en realiseer jouw overnameplan met behulp van ruim 155.000 investeerders en potentiële klanten.    

Remko Jansen, Knab Zakelijk

Remko heeft jarenlange ervaring met kredietbeoordelingen en financieringstrajecten binnen de zakelijke markt als directeur bij de Rabobank opgedaan. In zijn huidige rol als business partner Knab Zakelijk is hij o.a. verantwoordelijk voor Knab Crowdfunding.

artikel delen