Redactie team, Brookz | May 14, 2019

U wilt de groeiplannen van uw bedrijf gaan realiseren, maar moet op zoek naar extern kapitaal. Het aanbod van financiers neemt rap toe en daarmee ook de verschillende financieringsvormen. Denk daarom aan de volgende punten bij de jacht naar bedrijfsfinanciering. 

1. Bereid je goed voor

Het financieringslandschap voor het midden- en kleinbedrijf is de afgelopen jaren flink opgeschud. Er zijn meer aanbieders op de markt gekomen en ook de diverse financieringsvormen is in rap tempo toegenomen. Maar bij welke partij u als ondernemer ook geld wilt ophalen, het begint allemaal met een gedegen voorbereiding. Want de tijd dat de bank nog altijd het eerste loket voor MKB’ers - voor een halfslachtige financieringsaanvraag akkoord geeft, is allang voorbij. Een goed businessplan en een sterk businessmodel zijn noodzakelijk. Belangrijkste vraag die u moet beantwoorden is: waarin gaat u geld investeren, hoe denkt u dat terug te krijgen en waar zitten de risico’s? Zorg dat u dit goed onderbouwt. Vraagt u zich ook af of u vanaf dag één aan de rente en aflossing kunt voldoen.

2. Gestapeld financieren

De bank gaat tegenwoordig vaak niet meer honderd procent van uw totale financieringsbehoefte vervullen. Daarom moet u van tevoren al goed nadenken over welke mix van financieringsvormen u in uw financieringscocktail wilt gieten. Door bijvoorbeeld een deel van de benodigde investering te lenen, een deel te leasen en daarnaast staatsgaranties in te zetten, is de totale investering doorgaans makkelijker te financieren. Vaak sluiten enkele financieringsregeling al perfect aan op uw situatie, zoals een vorm van voorraadfinanciering of debiteurenfinanciering. Daarnaast is het voor de bank ook weer aantrekkelijker om de financiering te verhogen als er bijvoorbeeld een investeringsmaatschappij een aantal ton in uw bedrijf stopt voor de beoogde groei. Zoals bij elke financieringsaanvraag is het ook bij het combineren van meerdere financieringsvormen essentieel dat u over een goed bedrijfsplan beschikt, waarin u de kansen en (financiële) risico’s goed in kaart brengt.

3 Optimaliseer het werkkapitaal

Ieder bedrijf dat groeit kan te maken krijgen met een krapte in liquide middelen. Er wordt al snel naar de bank gekeken voor werkkapitaalfinanciering. Maar in veel gevallen kan het lonen om eerst de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Betaalgedrag is de grootste ergernis in het midden- en kleinbedrijf. Veel klanten laten de betalingstermijn makkelijk verstrijken, terwijl u uw financiële planning erop baseert. Om het aantal ‘wachtdagen’ zo kort mogelijk te houden, is het belangrijk om uw factureringsproces te optimaliseren. Om, oneerbiedig gezegd, van al het debiteurengedonder af te zijn, kunt u factoring overwegen. Bij factoring draagt u uw debiteurenportefeuille over aan een factormaatschappij. Het mes snijdt bij factoring meteen aan twee kanten. U ontvangt namelijk krediet (het ‘verkoopbedrag’) op basis van uw debiteurenportefeuille, terwijl de factormaatschappij ook uw incasso’s afhandelt. Wie zijn werkkapitaal goed wil gebruiken, zorgt ervoor dat hij zich alleen richt op activiteiten die renderen. Dat klinkt logisch, maar toch gaat dit in de praktijk nogal eens mis. Vooral bij bedrijven die meerdere activiteiten naast elkaar hebben lopen, verliest de ondernemer het overzicht waar hij nu echt zijn geld mee verdient. Een groot bijkomend voordeel is de positieve invloed op het risicoprofiel van uw onderneming, waardoor de kans groter is dat de bank uw groeiplannen (deels) wil financieren.

4 Schakel een adviseur in

Toegang tot financiering is een probleem dat vooral speelt bij kleine en middelgrote bedrijven, blijkt uit de meest recente Financieringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Omdat banken de criteria voor een bedrijfskrediet sinds de kredietcrisis fors hebben aangescherpt, doen MKBbedrijven vaker een beroep op alternatieven. Maar kiest u dan voor factoring, leasing, crowdfunding, informal investors, investeringsmaatschappijen, MKB-krediet, de MKB-beurs, ketenfinanciering, kredietunie of een subsidie of overheidsregeling? Het is niet vreemd dat tussen de honderden aanbieders en vele vormen van alternatieve financiering ondernemers volgens het CBS het spoor behoorlijk bijster raken. Het inschakelen van een adviseur kan dus lonend zijn om bij de juiste partij binnen te komen. Bovendien kost het opstellen van een financieringsaanvraag veel tijd, terwijl een (goede) adviseer vaker met dit bijltje heeft gehakt.

5 Sale-and-lease-back

Een constructie die steeds vaker voorkomt als financieringsbron in het midden- en kleinbedrijf, is de sale-and-leaseback-constructie. In het kort komt het er hierbij op neer dat u een eigendom verkoopt en daarna voor langere tijd huurt. Het voordeel is niet alleen dat er kapitaal vrijkomt, maar ook dat de organisatie zich geen (of minder) zorgen hoeft te maken over het eigendom. Zo kan het bedrijf zich meer richten op de kernactiviteit, de essentie van het bedrijf waar u geld mee verdient. Een ander voordeel is dat het de balans verkort; er is sprake van off-balance-financiering. De constructie werkt met name goed voor vastgoed, maar ook in de industrie krijgt leaseback steeds beter voet aan wal, vanwege de hoge kosten van grote productiemiddelen.

6 Subsidies en hulpregelingen

Vorig jaar trok staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zo’n 200 miljoen euro uit, onder meer om de geldstroom naar kleinere bedrijven te vergroten. Daarnaast werden verschillende maatregelen genomen om de toegang tot financiering te verbeteren, maar tweederde van de MKBondernemers blijkt die loketten niet te kennen. In combinatie met uw zoektocht naar kapitaal op de commerciële markt is het raadzaam om te bekijken of de overheid u een handje kan helpen. Zo is er de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), waarbij de overheid borg staat tot 1,5 miljoen euro voor bedrijfsfinanciering. U kunt van de borgstellingskrediet gebruik maken als u een lening wilt afsluiten, maar u de bank te weinig zekerheid kunt bieden. Door de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) kunnen banken een vijftig procent Staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. Door die staatsgarantie wordt het risico voor de bank op de te verstrekken bedrijfsfinanciering kleiner. 

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse