Jeroen Brabers, ABN AMRO | October 7, 2016

Ketenfinanciering kan een oplossing zijn voor toeleveranciers om facturen sneller uitbetaald te krijgen en daardoor voor een MKB bedrijf de cash flow te verbeteren.

Voor een MKB bedrijf is het vaak een hele opgave om facturen van grote klanten snel betaald te krijgen, omdat grote bedrijven een lange betalingstermijn hanteren. Met als gevolg dat werkkapitaal blijft vastzitten en niet kan worden gebruikt voor de bedrijfsvoering, groei of innovatie. Ketenfinanciering kan dan een uitkomst bieden.

Sneller betalen door ketenfinanciering

Bij ketenfinanciering maakt de kopende partij (veelal grote bedrijven zoals Philips, Jumbo of Heineken) een afspraak met haar bank over de facturen die betaald moeten worden. Deze bedrijven hanteren vaak lange betaaltermijnen en bieden via ketenfinanciering de toeleverancier de mogelijkheid om de factuur al binnen 5 tot 10 dagen uit te laten betalen door de bank van de koper.

Wanneer een MKB bedrijf levert aan een bedrijf dat ketenfinanciering aanbiedt via haar bank, kan het dus eerder geld krijgen omdat de factuur door de bank wordt voorgeschoten. De rentevergoeding hiervoor wordt berekend over het aantal dagen dat eerder wordt uitbetaald.

Deze rentevergoeding is vaak veel lager dan de toeleverancier bij haar eigen bank betaalt. Dit komt omdat de kredietwaardigheid van bijvoorbeeld een beursgenoteerde koper veel beter is dan die van de vaak kleinere toeleverancier. Kleinere bedrijven missen bijvoorbeeld vaak de spreiding in debiteurenportefeuille, die bij gewone factoring of bancaire financiering wel is vereist. Bij ketenfinanciering (ofwel reverse factoring) telt alleen de kredietwaardigheid van de koper. Heeft het verkopende MKB bedrijf maar één grote kredietwaardige klant, dan is ketenfinanciering in principe al mogelijk.

Strategisch interessant

Ketenfinanciering is dus een oplossing voor toeleveranciers om facturen sneller uitbetaald te krijgen en daardoor de cash flow te verbeteren. Grote bedrijven (kopers) kunnen de eigen betalingstermijn verlengen zonder een toeleverancier te benadelen. Door hen te helpen met goedkope financiering, versterken kopers bovendien de financiële positie van hun toeleveranciers en verminderen zij zo hun eigen toeleveringsrisico’s. En dat wordt steeds belangrijker. Concurrentie gaat vaak niet alleen meer tussen bedrijven, maar tussen hele ketens van toeleveranciers. En deze keten is zo sterk als de zwakste schakel.

Het concept van ketenfinanciering zou daarom niet alleen financieel, maar ook strategisch heel interessant kunnen zijn om de concurrentiekracht van een hele toeleveringsketen te verbeteren.

Jeroen Brabers, ABN AMRO

Jeroen Brabers is werkzaam als financieringsspecialist grootbedrijf bij ABN AMRO. Hij richt zich op de acquisitie van krediet-gedreven transacties, waarbij de primaire focus ligt op leveraged-, overname- en andere complexe of alternatieve financieringsvormen.

artikel delen