Oorlogskas bedrijfsovernames goed gevuld door Private Equity

Redactie team, Brookz | June 6, 2016

Nederlandse investeringsmaatschappijen hebben nog nooit zoveel kapitaal opgehaald als vorig jaar. Met 3,5 miljard euro aan nieuw kapitaal is de oorlogskas voor bedrijfsovernames goed gevuld.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) dat vorige maand is verschenen. Nederlandse private-equityfirma’s en durfkapitalisten haalden in 2015 3,5 miljard euro op bij grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. Een jaar eerder was dat nog 1,6 miljard euro. Slechts een vijfde van het geld kwam uit Nederland zelf. Een kwart komt van buiten Europa. De grote toestroom van kapitaal wordt vooral veroorzaakt door de lage rente en de onzekerheid op de aandelenbeurzen.

Private equity-financiering

Grote beleggers zijn daarom op zoek naar alternatieven die nog wel rendement opleveren. In 2015 werd een record bedrag van 2,7 miljard euro aan buy-outs uitgegeven en ontvingen 146 Nederlandse bedrijven ruim € 3,1 miljard aan private equityfinanciering. Buitenlandse private equitypartijen namen 30 merendeels grote buyouts voor hun rekening voor een bedrag van € 1,95 miljard. Bijvoorbeeld onderdelen van chemieconcern DSM, onderdelen van het failliete installatiebedrijf Imtech, online warenhuis Wehkamp, musicalbedrijf Stage Entertainment, cateraar Vermaat of softwarebedrijf Exact kregen in 2015 private equity-financiering.

Voorbeelden van bedrijven die kapitaal ophaalden ter financiering van autonome groei en groei via bedrijfsovernames zijn 2theloo, Catawiki, Jopenbier, TravelBird, WeTransfer en Suitsupply. Door de toestroom van geld naar private equity en de toegenomen onderlinge concurrentie worden op dit moment de prijzen van de bedrijven waar privateequity partijen op azen behoorlijk opgedreven. Niet investeren is voor veel private equity partijen geen optie omdat het geld vaak voor een beperkte periode is toevertrouwd. Voor ondernemers die momenteel rondlopen met verkoopplannen een zeer gewenste situatie. Veel mooier gaat het de komende jaren niet worden.

Brookz helpt ondernemers aan financiering. Kijk hier voor meer informatie.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen