Lage rente prikkelt creativiteit ondernemers

Maarten van Dijk, BDO Corporate Finance | April 21, 2015

De lage rente, waar we al een tijdje mee te maken hebben, laat haar sporen ook na in de overnamepraktijk. Ondernemers zoeken naar alternatieven die ervoor kunnen zorgen dat het door de ondernemer vergaarde vermogen rendeert.

Op de bank stallen levert deze dagen weinig of niets op en ook beleggen biedt ondernemers onvoldoende soelaas. De lage rente brengt DGA’s steeds vaker terug bij hetgeen ze het beste kennen en waar ze het meeste gevoel bij hebben; hun eigen onderneming.

Achtergestelde leningen

Achtergestelde leningen moesten er de afgelopen jaren (en nog steeds wel) aan te pas komen om de financiering van een bedrijfsovername mogelijk te maken. Tegenwoordig zien wij dat de achtergestelde lening niet alleen meer om die reden worden verstrekt, maar ook omdat een dergelijke lening een ondernemer een aantrekkelijk rendement biedt dat de rente op de bank significant overtreft. Daarnaast wordt de lening verstrekt aan een opvolger waarmee inmiddels een vertrouwensband is opgebouwd en acteert de opvolger binnen een onderneming die vertrouwd terrein is voor de ondernemer.

Investeren

Een ander voorbeeld is dat we in toenemende mate (oud-) ondernemers vermogen zien clusteren in kleine investeringsvehikels. Ondernemers die elkaar goed kennen stoppen liquiditeit in een gezamenlijk fonds om daarmee gericht te investeren in bedrijven. Bedrijven in branches waar de betrokken ondernemers affiniteit mee hebben en waarin ze derhalve niet perse alleen willen investeren, maar ook nog bereid zijn om hun expertise in te zetten. Dit initiatief door ondernemers wordt mede ingegeven door onvoldoende renderende alternatieven.     

Ondernemersgeest

Dit zijn slechts twee voorbeelden waarin we ondernemers zichzelf opnieuw zien committeren aan een onderneming. De lage rentestand maakt ondernemers weer creatief, zet ze in beweging. Gedreven door hun ondernemersgeest zoeken ze alternatieven om hun vermogen te laten renderen. Een interessante ontwikkeling, want zeker binnen de overnamepraktijk in het MKB kunnen we de combinatie van vermogen en ondernemersgeest goed gebruiken.

Zelf participeren in een bedrijf? Bekijk hier het aanbod op Brookz

Maarten van Dijk, BDO Corporate Finance

Maarten van Dijk is partner bij BDO Corporate Finance. Sindsdien heeft hij ruime ervaring opgedaan met diverse koop- en verkoop transacties, management buy-outs en waardebepalingen in verschillende segmenten.

 

artikel delen