MKB steeds populairder bij investeerders

Geert Hoedjes, JAN© | August 30, 2013

Er is een groeiende trend van investeerders die steeds vaker in MKB-bedrijven participeren. Ook bij een bedrijfsovername kan deze alternatieve financieringsvorm uitkomst bieden.

Ondernemingen zijn tegenwoordig minder snel in staat om financieringen voor groeiplannen of bedrijfsovernames te verkrijgen. Het is geen geheim dat banken - onder andere door grotere reguleringsdruk - een stuk terughoudender zijn geworden, met als gevolg dat veel ondernemers met louter de bank niet verder komen.

Alternatieve financieringsvormen

Gelukkig staat de markt niet stil. Wij zien een duidelijke trend op het gebied van alternatieve financieringsvormen die bij ondernemers veelal onderbelicht blijven. Als voorbeeld gelden de pensioenfondsen, verzekeraars en participatiemaatschappijen die zich steeds meer richten op het MBK.

Een aantal pensioenfondsen en verzekeraars heeft reeds aangegeven - tevens door regeringsdruk om te investeren in eigen land - te willen investeren in het MKB. Het Capital Credit Fund (CCF) van NEOS Business Finance is hiervan een goed voorbeeld. NEOS Business Finance heeft een methode die het voor institutionele beleggers en pensioenfondsen mogelijk maakt te kunnen investeren in het MKB.

CCF biedt gekwalificeerde beleggers toegang tot de Nederlandse reële economie en MKB-ondernemers een bredere financieringsmogelijkheid dan zij nu heeft. JAN© is één van de partners van NEOS Business Finance waar zij nauw mee samenwerkt.

Overnamefinanciering

Verder is de uitgifte van het tweede obligatiefonds van MKB Fonds, MKB Obligatiefonds II N.V., het bewijs dat er nieuw kapitaal voor het MKB beschikbaar komt. De uitgifte van het tweede obligatiefonds heeft in vier weken geleid tot een zeer ruime overschrijving. Tijdens de meest recente plaatsing werd voor circa € 19 miljoen aan MKB Obligaties gereserveerd, terwijl de uitgifte was beperkt tot € 10 miljoen.

MKB Fonds investeert en participeert in stabiele en winstgevende MKB-bedrijven met een bewezen trackrecord en marktpositie gericht op (gedeeltelijke) overname. Dit zijn onder meer:

  • (Familie-)bedrijven waar geen bedrijfsopvolging is of waarbij het financieel niet haalbaar is voor de opvolger.
  • Management buy-out (MBO): hierbij neemt de huidige directie de onderneming over van de oorspronkelijke eigenaar. Vaak is hier additioneel kapitaal nodig.
  • Management buy-in (MBI): hierbij neemt een buitenstaander de onderneming over van de oorspronkelijke eigenaar. Vaak is hier additioneel kapitaal nodig.
  • Pre-exit: hierbij wenst de huidige eigenaar een gedeelte van zijn aandelenbezit te vervreemden, ten einde over een aantal jaren het resterende deel te vervreemden.
  • Buy & Build: uitbreiding van de activiteiten, bijvoorbeeld door een overname van een ander bedrijf

Geert Hoedjes, JAN©

Geert Hoedjes is sinds 1 juli 2014 vakgroep manager corporate finance bij JAN© en heeft Financial Management aan Business Universiteit Nyenrode gestudeerd. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij vele (familie)overnames, MBI’s, MBO‘s en waarderingsvraagstukken.

artikel delen