Bedrijfsopvolging zeker gesteld door management buy-in

Redactie team, Brookz | October 13, 2015

Niet reorganiseren, maar zelf creëren. Dat was de wens van Roel Semmelink, die als directeur, consultant en interim-manager al veel bedrijven van binnen zag. Samen met Ton Rosendaal, CFO van de groep waar hij op dat moment CEO was, besloot Semmelink de mogelijkheden te onderzoeken om via een management buy-in samen in een bedrijf te stappen.

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het aanbod bedrijven te koop op Brookz

Roel Semmelink (50) werkte jarenlang voor verschillende middelgrote fabrikanten en groothandels, in rollen als divisiedirecteur en CEO. In die hoedanigheid was hij veelal in het buitenland actief en deels woonachtig in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. ‘Veel van wat ik in de laatste jaren deed, was vooral gericht op turnarounds en saneren. Maar dat was niet mijn ambitieniveau, ik wilde graag weer zelf creëren.’ Samen met Ton Rosendaal, CFO van de groep waar hij op dat moment CEO was, besloot Semmelink de mogelijkheden te onderzoeken om via een management buy-in samen in een bedrijf te stappen.

Management buy-in

Met een rijke geschiedenis en naar het zich laat aanzien solide toekomstmogelijkheden bleek het familiebedrijf Van de Heg BV in Barneveld een geschikte overnamekandidaat. Al sinds de oprichting in 1965 – het bedrijf viert dit jaar haar 50-jarige jubileum – houdt Van de Heg zich bezig met de ontwikkeling, productie en levering van een sfeer- en projectverlichtingsarmaturen, lampenkappen en (klein)meubelen. De organisatie telt circa twintig medewerkers die vanuit Barneveld enkele vaste productiepartners in China aansturen. Ontwerpen, logistiek, administratie, sales en marketing gebeuren vanuit Nederland en de verkoop is gefocust op de Benelux, Scandinavië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Bij Van de Heg stond al sinds de oprichting Geurt van de Heg (72) aan het roer. Vanwege zijn gevorderde leeftijd zocht hij al enige tijd naar iemand voor bedrijfsopvolging. Van de Heg senior blijft na de bedrijfsovername aan als adviseur, terwijl zoon Mark-Peter verantwoordelijk is voor productdesign en -ontwikkeling. Sennelink: ‘Op deze manier blijft de specifieke markt- en productkennis behouden en is de historie van het bedrijf geborgd.’ Zelf gaat Semmelink zich vooral op de strategie, inkoop, marketing en sales focussen. Daarnaast heeft zijn partner Rosendaal een stevig trackrecord in finance en ICT. Voor de verkoop trok het duo de zeer ervaren key-account director Ruud Alblas aan, die woonachtig in Duitsland, met name Duitstalige landen verder zal ontwikkelen. Gezamenlijk Semmelink, Rosendaal en Alblas de driekoppige directie van Van de Heg BV.

Emotioneel proces

Vanaf het begin hadden Semmelink en Rosendaal een heldere visie op hoe zij het aan zouden pakken. Semmelink: ‘We wilden het traject vanaf de start professioneel aanvliegen, daarom hebben we ook vrij snel bedrijfsovernamespecialist Marktlink ingeschakeld. Wij hebben daar het gebruikelijke traject doorlopen. Samen zijn we echt op zoek gegaan naar waar ons hart sneller van ging kloppen en vooral waar wij van toegevoegde waarde zouden kunnen zijn. Volgens ons liggen bij binnenverlichting, zowel in het home deco- alsook het office-kanaal, om verschillende redenen nog grote internationale mogelijkheden.

Na een periode van anderhalf jaar kwam het overnametraject voor alle partijen deze zomer tot een goed einde. Semmelink: ‘Het was een lang en deels ook emotioneel proces, wat best begrijpelijk is. Als nieuwe directie staan wij daar misschien wat nuchterder in, maar het is nogal wat als een bedrijf zo lang door één persoon geleid is. Je moet daarom een zakelijke insteek hebben en daarbij ook oog hebben voor emotionele aspecten, wil je aan het einde van de dag de deal kunnen maken. Ik ben dan ook heel tevreden dat we er samen zo goed uitkwamen.’

Groeimogelijkheden

Het klassieke kantoor wordt meer een leefomgeving en ‘the internet- of-things’ dringt ook steeds verder in de woonkamer door.’ De afgelopen jaren kwam Semmelink, veelal in interimfuncties bij technologiebedrijven, al regelmatig in aanraking met de verregaande digitalisering en integratie van data- en intelligente sensorsystemen. Semmelink: ‘Dat zijn zaken die we de komende jaren ook met Van de Heg verder gaan ontwikkelen.’

Zelf een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het aanbod bedrijven te koop op Brookz

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen